TV4 har tagit över ”Bäst i test” och programledarna Babben Larsson och David Sundin. Men det är samma förvuxna barnprogram, konstaterar GP:s tv-redaktör Jan Andersson.
Bild: Gabriel Liljevall

Jan Andersson: Gråt inte mer SVT – TV4 kan behålla ”Bäst i test”

Det blev krigsrubriker när SVT förlorade budgivningen om lekprogrammet ”Bäst i test”. Nu har det börjat sändas i TV4. GP:s tv-kritiker Jan Anderson har tittat och sammanfattar sina intryck i ett rungande ... jaha?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det var ett fruktansvärt besked. Ett nationellt trauma. En typ av förlust som är svår att förtränga. Det skulle ju inte kunna hända. Inte här. Ändå hände det. Alla minns var de befann sig på morgonen den 24 mars 2023 när Kulturnyheterna avslöjade att SVT förlorat rättigheterna till ”Bäst i test”.

Efter sju år hade de brittiska formatägarna begärt ett pris för landets mest förvuxna barnprogram som SVT varken ville eller ansåg sig kunna betala längre. Istället köpte den pigga, hungriga och nyfikna kanalen TV4 (mest känd för ”Fångarna på fortet” och ”Idol” som rullat sedan 1990 respektive 2004) upp både program och programledare, och har sedan dess tvingats lämpa massor av andra program över bord för att inte gå under.

ANNONS

I fredags kl 20 började så TV4 att sända ”Bäst i test” och valde därmed att lägga sin guldklimp samtidigt som SVT visade den första semifinalen i ”På spåret”. Om det var modigt, magstarkt eller mindre genomtänkt återstår att se, kring detta överväger ännu juryn, men TV4:s tittarsiffror från i fredags lämnar en del övrigt att önska. ”Bäst i test” kravlade sig precis över en miljon tablåtittare (samt drygt 400 000 på webben) samtidigt som drygt två miljoner valde att bänka sig framför SVT:s ”På spåret”. Fortsättning lär följa.

Jag tittade på första säsongen men förstod inte det roliga med att få ett lokaltåg att tuta eller att poppa bubbelplast på golvet.

Så hörru, sade min redaktör, gör nåt på ”Bäst i test”. Fundera på förändringarna och vart formatet är på väg. Känn efter hur det fungerar. Sätt fingret i luften. Kolla in de nya deltagarna. Smaka på dem.

Det var ingen direkt order – vi jobbar trots allt på en kulturredaktion och inte i ett militärkök – men väl en uppriktig önskan.

Saken är den att jag aldrig har fastnat för ”Bäst i test”. Jag tittade på första säsongen men förstod inte det roliga med att få ett lokaltåg att tuta eller att poppa bubbelplast på golvet. Alltså ställde jag mig utanför hela grejen. Försökte vara den vuxne i rummet. Så smaka du på de nya deltagarna, tänkte jag morskt, så skriver jag något istället.

ANNONS

För jag inser att orimligt många av er därute, rent statistiskt, älskar det här programmet och känner att ni lever upp när Babben Larsson tittar ner på sin torra sidekick. Och jag vill känna likadant! Jag vill skratta åt folk som snavar, klär ut sig till en tomat, löser problem med hjälp av glasspinnar och tuggat bröd. Jag vill också brinna för ”Bäst i test”. Så bring it on, TV4, nu kööör vi!

När fem vuxna människor kastar prick med inlagda gurkskivor är TV4:s reklamavbrott både välkomna och efterlängtade.

Det visar sig att TV4 har en helt ny panel med Maria Lundqvist, Youtube-Mauri och, tja, tre andra människor. I övrigt känns allt igen. Det är precis samma typ av trötta tester som när programmet först sändes i SVT för sju år sedan. Vad hade jag väntat mig?

Det handlar såklart om att detta är ett mallat format från England, det går inte att förändra särskilt mycket. Så det sprutas målarfärg och det körs permobil utan hjul och det hälls rödsprit på David Sundins popcorn, men allt jag känner är ett tomt ... jaha?

Det är som att titta på en 0-0-match i fotboll mellan Sverige och Lettland, med den skillnaden att ”Bäst i test” ändå har en vinnare. Men det är varken tv-publiken eller Mauri Hermundsson – som fick flest poäng – det är reklamköparna.

ANNONS

När fem vuxna människor kastar prick med inlagda gurkskivor är TV4:s reklamavbrott både välkomna och efterlängtade.

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”True detective: Night country” – HBO Max

LÄS MER:Recension: ”Berättelsen om Killinggänget” – SVT

LÄS MER:Recension: ”Sanningen” – TV4 Play

LÄS MER:Nya ägarna vann– de har rätt till namnet Nefertiti

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS