Arkivbild. Hur långt kan man pressa förskolepersonalen innan de går i bitar? undrar Klara Grape.
Arkivbild. Hur långt kan man pressa förskolepersonalen innan de går i bitar? undrar Klara Grape. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Klara Grape: Föräldrar, misströsta inte – organisera er!

En gång i tiden var Klara Grape oförskämt nöjd med sina barns förskola. Men steg för steg har den monterats ner. Personal försvinner, barngrupperna blir större. Ett föräldrauppror på Asperö ger ändå hopp.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

De senaste veckorna har ett sponsrat inlägg om Göteborgs bästa förskolor nått mitt flöde vid ett flertal tillfällen. Jag har dock inte klickat på länken, min nyfikenhet över var just dessa förskolor finns är minst sagt frånvarande.

För vad ska jag som förälder göra med informationen? Jaha, på Linnégatan ligger en kass förskola, det tycker nästan alla vuxna, men på Kvilletorget är det kanon.

Förresten är det svårt att göra en sådan undersökning, för ingen vet ju vilken typ av vuxen det är som svarar på formuläret. Vissa vuxna är görsura av sig och tycker allt är fel. Sedan finns det de som aldrig vill klaga, inte ens i ett anonymt formulär.

ANNONS

Men varje gång den där sponsrade posten har nått mitt skrollande har jag såklart börjat fundera över förskolan mina barn går och har gått på. Ett kanonställe på alla sätt faktiskt! Ja, det har faktiskt hänt att både jag och min sambo suttit i soffan en fredagskväll och myst över hur lyckligt lottade vi är. Vilken bra förskola vi har och jädrans dessa pedagoger. De är ta mig tusan kanon rakt igenom.

För vi har vetat att vi tillhör de lyckligt lottade. Hela familjen gör det. För hur ens barn har det inom barnomsorgen rör ju inte bara barnen. Det påverkar hela familjen. Det vet vi, och alla som har små barn just nu vet det. Sedan kanske man glömmer. De som bestämmer över barnomsorgen verkar ha gjort det: glömt. Alternativt förträngt.

För den där fina förskolan vi glatt oss så mycket åt har under de senaste åren sakta men säkert monterats ned. Vi har klagat, enskilt och i grupp. Har det hjälpt? Nä. Inte än.

Föräldraguiden

Lisa Stevik och Klara Grape skriver varje vecka om livet som förälder och ger tips om aktiviteter och saker man kan göra med barn kommande helg. Följ Föräldraguiden för att få en pushnotis i din mobil när detta publiceras.

För ett tag sedan tvingades en av förskolepedagogerna bort från vår avdelning. Anledningen? Hon hade utbildning, det blev för dyrt. Hon ville inte sluta, alla var ledsna. Men barnen anpassade sig, som barn gör.

ANNONS

Nästa steg i sparpaketet, eller vad det nu kallas, var fler barn. Större barngrupper vet vi också att det är kanon för såväl personal som barn. Och i måndags kom ännu en solig överraskning i veckobrevet, nämligen att man beslutat sig för att ta bort storbarnsavdelningen för att i stället köra en rundflyttning av alla barn.

Bryta upp ett fungerande barngrupper, vilken toppenidé! Det blir bra, barn anpassar sig.

Ja, barn anpassar sig. Det gör vi alla. Bara för att något blir sämre kan vi ju inte lägga ner. Vi måste hitta en väg framåt. Så fungerar människan, tack och lov. Men ibland undrar jag om det är en rimlig ursäkt i dessa tider av besparingar och nedskärningar? Skär vi ner på personalstyrkan tvingas de som blir kvar arbeta hårdare och de gör det. Tills de inte orkar mer. Och vad kostar det? Är det billigare att bränna ut än att ta hand om sin personal? Ja, den frågan skickar jag ut till alla som har någon slags möjlighet att bestämma.

Det blev ett klagobrev i dag. Men bästa läsare, jag vet också att klagobrev vid vissa tillfällen kan ge frukt. Inte alltid, eller nästan aldrig. Men då och då. För ett par månader sedan hotades skolan på Asperö av nedläggning. Föräldrarna på ön organiserade sig blixtsnabbt och efter ett par veckors hårt arbete stod det klart, skolan läggs inte ner. Föräldrarna vann, ön vann och barnen fick ha kvar sin skola. När den nyheten nådde min trötta, sura mammahjärna blev jag glad. För det finns hopp!

ANNONS

Så föräldrar, misströsta inte – organisera er!

Läs mer från Föräldraguiden:

LÄS MER:Glöm videovåld och Tiktok – detta borde ge dig moralpanik på riktigt

LÄS MER:Vilka minnen ger jag mina barn?

LÄS MER:Så gör du för att ge ditt barn bra musiksmak

LÄS MER:Möt GP:s nya krönikörer – med inriktning på kultur och familj

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS