Joanna Górecka: Därför har Silicon Valley-killarna börjat svälta sig

I techvärlden kallas ätstört beteende ”biohacking”. Men om man kunde svälta sig fram till odödlighet skulle pro ana-tjejerna ha knäckt gåtan för länge sen, skriver Joanna Górecka.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det snackas mycket om dopaminfasta nu. SvD:s Ellinor Skagegård testade nyligen Silicon Valley-trenden och nästa år kommer en bok om fenomenet av Patrik Wincent. Dopaminfasta innebär att man under en period avstår från yttre stimuli, så som skärmar, musik, kaffe, alkohol, spel och böcker. Med andra ord amputerar man allt kul från sin vardag och sitter och saknar att ha kul. (I tjejvärlden kallas det att vara gravid, då får man inte göra någonting, inte ens dricka kamomillte, men visst, vi kan kalla det dopaminfasta.)

Trots att det lilla ekosystemet av techbros mest är känt för att snyta ur sig digitalt heroin i form av sociala plattformar som ger hela världen gamnacke, så säger sig langarna själva leva mer eller mindre som munkar. Munklivet fick ett coolt namn: biohacking och så blev datakillarna våra mest högaktade hälsogurus. Vi vill gå lika många steg som dem och vi vill dricka samma smoothies som dem. Men deras allra bästa hälsotips är alltså att ta bort allt kul. Det finns nästan ingen ände på hur mycket kul de kan ta bort för att bota sig från allt kul de har skapat, där i sin techdal. Som mat till exempel.

ANNONS

Evernote-grundaren Phil Libin äter bara var tredje dag

Miljardären och Twitter-grundaren Jack Dorsey äter bara en gång om dagen. Ibland när han ska festa till det ordentligt så fastar han både fredag och lördag för att sen unna sig lite tunn buljong på söndagen. Entreprenören Bryan Johnson äter sin sista måltid för dagen klockan elva på förmiddagen. Evernote-grundaren Phil Libin äter bara var tredje dag.

Det är inte bantning, det är biohacking. De håller förstås på med hälsooptimering, för att bli skarpa, för att inte få cancer och för att aldrig någonsin åldras, snälla gud. Forskning lyfter visserligen ofta hälsovinsterna med periodisk fasta och fastan är en rit i många religioner. Men i techvärldens Versailles verkar man knarka svält som man knarkar ice i Skid Row-tälten.

Silicon Valley-killarna fastar, mediterar i timmar och ägnar sig generellt åt medeltida självspäkning. De går runt med blodsockermätare trots att de inte har diabetes och saltar sitt vatten. Står i kryokammare (typ likkistor som fylls med flytande kväve som sänker temperaturen till -85 grader).

De tränar fem timmar om dagen och äter ingenting.

Men av någon anledning har alltså nördmiljonärernas friskvårdskultur i Silicon Valley blivit en ledstjärna för vår tid. Frysa. Svälta. Dricka äckligt vatten.

Det är en enda lång långfredag. Målsättningen: ett evigt liv

Det som de egentligen håller på med är förstås det gamla lutherska fromhetslivet. Det är en enda lång långfredag. Målsättningen: ett evigt liv. Men medan lutheraner tror på ett evigt liv efter döden försöker Silicon Valley-gänget svälta sig fram till att inte dö. (Den tidigare nämnda Silicon Valley-entreprenören Bryan Johnson, han som äter dagens sista mål klockan elva, kompletterar också med att injicera sin tonårige sons blod i sina ådror.)

ANNONS

I The Guardian beskriver Sillicon Valley-entreprenören Geoffrey Woo hur han ägnar sig åt 60-timmars fasta ”ofta” och har ”ett implantat i kroppen” som aa, hackar hans bio medan han svälter, antar jag. Varje kvartal gör han blodtabeller för att mäta halterna av typ lipider och C-reaktivt-protein. Det hela låter väldigt avancerat, men ändå, när Jack Dorsey en gång twittrade längtansfullt om hur tiden saktar ner när man är riktigt hungrig låter det väldigt bekant.

Som andra tjejer hängde jag till och från på pro ana-forum i tonåren, i hopp om att smittas av lite anorexi (bara en släng), där skrevs det också så lidelsefullt om svält, som en gåva som gör alla konturer tydligare.

Men om man spaltar upp sin svält i tabeller är det förstås inspirerande.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Hitler tänkte också mycket på romarriket

LÄS MER:”Monarkin är ur tiden snarare än i den”

LÄS MER:Vi får helt enkelt sluta ligga med folk som inte läser

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS