Ungerns EU-lista på Spotify har lyst med sin frånvaro.
Ungerns EU-lista på Spotify har lyst med sin frånvaro. Bild: Magnus Lejhall/TT

Klara-Lovisa Lundström: Är Ungern för totalitärt för EU:s Spotify eller är det bara ingen som bryr sig?

När ministerrådet får ett nytt ordförandeland lägger EU ut en Spotifylista för att uppmärksamma skiftet. Men i måndags, när Ungern tog över stafettpinnen lyste landets spellista med sin frånvaro.
Klara-Lovisa Lundström, som maniskt uppdaterat Spotify i en vecka, ger sig ut i jakt på svaret: var är Ungerns spellista?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

1 juli blev det dags för Ungern att ta över det roterande ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Under sloganen ”Make Europe great again” kommer ungerska ministrar med premiärministern Viktor Orbán i spetsen leda rådets arbete i sex månader framöver.

Sedan det finska ordförandeskapet hösten 2019 har EU, på sin officiella Spotifyprofil, publicerat en spellista med musik från det aktuella landet.

Det är ett kulturellt utbyte mellan Europas länder och en del av en europeisk integrering för oss 5 696 personer som följer Europeiska unionen på musiktjänsten. I övrigt saknar listan någon som helst betydelse för EU-arbetet och de politiska relationerna medlemsstaterna emellan.

ANNONS

När Sverige tog över ordförandeklubban vårterminen 2023 bestod ”Song from Sweden” av en audiell sammanfattning av SVT-serien ”Det svenska popundret” samt några inkvoterade låtar på de fem nationella minoritetsspråken.

Här senast valde belgarna att inleda sin lista med en kärlekslåt till EU:s huvudstad, Belgiens Stockholm i mitt hjärta om man så vill, ”Bruxelles je t’aime” av Angèle. En tydlig flört till oss få men existerande EU-fans.

De senaste årens spellistor har varit färdiga och publicerade flera veckor innan den officiella men den här gången är det annorlunda. Jag har uppdaterat Spotify flera gånger om dagen sedan månadsskiftet men den ungerska spellistan har lyst med sin frånvaro.

Jag kan inte låta bli att undra om den uteblivna spellistan är EU:s sätt att straffa Orbán när andra verktyg saknar effekt.

Jag funderar på varför och mina tankar spinner i väg. Är det för att Ungern inte har några stora internationella superstjärnor att skryta med? Avsaknaden av nostalgiretande hits? Bristen på ungerska låtar som slagit globalt?

Å andra sidan har Tjeckien, som inte kan betraktas som en stor centraleuropeisk popexportör, en spellista. Kroatien och Portugal lika så. Nej, det måste vara något annat som ligger bakom det här.

Är det politiskt? Är det det ett desperat sanktion från Bryssels sida för att markera mot den politiska riktning som Ungern tagit? En del av mig förstår att det är en befängd, nästintill banal fråga. En Spotifylista är inte direkt landets EU-stöd som tidigare frysts. Men en annan del av mig kan inte låta bli att undra om den uteblivna spellistan är EU:s sätt att straffa Orbán när andra verktyg saknar effekt.

ANNONS

Premiärministern Viktor Orbán och hans parti Fidesz har nämligen länge varit en huvudvärk för EU. Sedan partiet kom till makten 2010 har pressfriheten i landet kraftigt försämrats. Demokratiska grundbultar som yttrandefrihet så väl som rättssäkerhet har utmanats när regeringen stärkt sitt grepp om domstolarna, medierna, utbildningsväsendet och kulturlivet. EU saknar effektiva redskap för att få Ungern att rätta in sig i ledet.

Jag ringer till ministerrådets presstjänst men när jag frågar om Spotifylistan blir jag avbruten.

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har Viktor Orbán blivit ännu besvärligare för EU. Under vintern lanserades begreppet ”konstruktiv frånvaro”. Det efter att Orbán lämnat mötesrummet för att de andra stats- och regeringscheferna skulle kunna ge klartecken till Ukraina att börja förhandla om EU-medlemskap, vilket Ungern motsatte sig.

För att få svar på mina funderingar, och förhoppningsvis en till spellista att lyssna på, ringer jag till ministerrådets presstjänst, men när jag frågar om Spotifylistan blir jag avbruten. Mannen jag pratar med låter förvirrad. Han har ingen aning om vad jag talar om. Det är bättre att jag mejlar säger han och lovar att återkomma inom de närmsta timmarna. Det visar sig dessvärre att rådet har en kontinental inställning till mejlsvar. Inkorgen ekar fortfarande tom.

På väg till jobbet dagen efter uppdaterar jag ”EU Spotify” för första gången sedan jag gick och la mig kvällen innan. Helt plötsligt ligger den där! ”Songs from Hungary”. 49 låtar varav två är bekanta och en inte ens är ungersk. Bland Franz Liszt och modern fusion har de smugit in ”Budapest” av brittiska George Ezra. Övriga artister är helt okända för mig. Jag är föga imponerad av den ungerska reggaen av bandet Ladánybene 27 och rocklåten ”Mielott emlegyek” från samlingsalbumet ”The very best of Bikini”. Inte heller ”Disco in My Head” av Erik Sumo är särskilt bra i min mening.

ANNONS

Jag konstaterar att det regeringsvänliga public service-bolaget inte borde producera ”Det ungerska popundret”.

Jag kan också konstatera att spellistan inte är gjord i panik under natten mellan min kontakt med presstjänsten och morgonens upptäckt. Samtliga spår är tillagda så tidigt som 27 maj.

Helt plötsligt känns det som om jag blivit nykter och kan se saker klart. Spellistan har självklart inte dröjt på grund av bristande inspiration. Ännu mer självklart är att den inte använts som ett påtryckningsmedel mot Orbán.

I stället börjar det gå upp för mig att det nog kan finnas ett samband mellan min efterlysning och publiceringen. Kan det vara så att spellistan är så betydelselös för EU och det ungerska ordförandeskapet att de helt enkelt bara glömt bort att offentliggöra den? Jag kanske är den enda som har saknat den.

LÄS MER:Sabaton försvann från EU-spellista

LÄS MER:Vi bör oroa oss över EU-kandidaternas musiksmak

LÄS MER:Jag följde med på EU:s bisarra jakt på unga väljare

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS