Kommer ChatGPT göra mig arbetslös? Det undrar GP:s Nina Morby.
Kommer ChatGPT göra mig arbetslös? Det undrar GP:s Nina Morby. Bild: Annika Byrde

Nina Morby: Är det nu jag blir av med mitt jobb?

OpenAI:s nya textverktyg ChatGPT är kusligt bra på att formulera sig, härma författarstilar och kan skriva dikter om specifika ämnen på ingen tid alls. GP:s Nina Morby har testat den och undrar om det är dags att börja ta hotet om AI på allvar.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

“Skriv en erotisk dialog mellan rokoko och brutalism”.

Min väns ögon tindrar när han visar mig sin nyfunna hobby. I chattfönstret syns snart några rader utifrån uppmaningen han just skrivit.

”Rokoko: Åh, brutalism, dina hårda vinklar och imponerande strukturer gör mig vild.

Brutalism: Åh, rokoko, dina delikata kurvor och utsmyckade dekorationer sätter mitt hjärta i brand” (min översättning).

För ett tag sedan lanserade det Elon Musks-grundade, ideella forskningsbolaget OpenAI appen Dall-E, en slags bildgenerator som kan göra om nästan vilken textbeskrivning som helst till bilder. Resultat blir ofta hysteriskt roligt (se exempelvis “Boris Johnson riding a dinosaur”), vilket gjort appen omåttligt populär.

ANNONS

I dagarna släppte OpenAI motsvarande funktion för text. ChatGPT är, precis som namnet avslöjar, en chattruta där användaren skriver till AI:n för att få svar inom några sekunder. Det kan vara allt från “skriv en dikt om relativitetsteorin” till “skriv en berättelse om en hög med smutstvätt som om den var skriven av Charles Bukowski”.

Även om påståenden ofta är helt fel (ChatGPT bryr sig inte om fakta) är resultaten språkligt fläckfria och imitationer av författarstilar, som exemplet ovan, i många fall slående lika. Riktigt vad som är syftet med ChatGPT är inte glasklart, kanske kommer den i framtiden att fungera som en slags söktjänst för frågor vars komplexitet Google inte rår på. I nuläget känns den mest som en leksak.

Det kan vara allt från “skriv en dikt om relativitetsteorin” till “skriv en berättelse om en hög med smutstvätt som om den var skriven av Charles Bukowski”.

Liknande AI-tjänster har dock fått andra uppdrag. I veckan har pjäsen ”Nattygsbordet” premiär på Hallunda Folkets hus i Norsborg och senare i vår på Göteborgs dramatiska teater. Pjäsen, som sägs behandla existentiella frågor kring människan och tekniken, är helt och hållet skriven med hjälp av artificiell intelligens. Den sätts upp av den Göteborgsbaserade scenkonstgruppen Revet, vars ena regissör Annelie Horáková Eriksson säger till DN att pjäsen "känns så riktig ibland att man glömmer bort att det är en dator som har skrivit [den]” (5/12).

ANNONS

AI-pjäser likt ”Nattygsbordet” må vara ett intressant sätt att närma sig frågor om mänsklighet och skapande, exempelvis huruvida en produkt från en dator verkligen kan kallas konst, men det väcker också andra, betydligt mer obehagliga frågor. Vad händer med behovet av mänsklig kompetens när den utkonkurreras av tekniken? Vad finns det för anledning att utveckla färdigheter som en dator kan göra bättre, på en bråkdel av tiden? Varför ägnar jag så många timmar åt att skriva den här krönikan, när jag skulle kunna be ChatGPT skriva den åt mig?

Länge har det flaggats för att AI kommer att äta upp arbetstillfällen för yrkesgrupper som journalister, illustratörer och programmerare, vars funktioner allt mer kan ersättas av dem. Hur cyniskt det än kan tänkas vara att byta ut människor mot maskiner går det helt i linje med vinstmaximeringens logik, och det saknar knappast exempel i historien.

”Oroa dig inte, kära läsare. Även om AI så småningom tar mitt jobb som journalist, kommer jag fortfarande att ha mitt pålitliga tangentbord för att hålla mig sällskap” skriver ChatGPT när jag ber den avsluta min krönika om hur den gör mig arbetslös.

Säga vad man vill om dess förmåga att imitera Charles Bukowski, men särskilt fyndig är den inte.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Därför kommer AI aldrig kunna skapa konst

LÄS MER:Snälla EU, rädda oss från tjejsnuset

LÄS MER:Klimatkrisen får naturen att kännas som en skräckfilm

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS