Marcus Berggren: Allt jag rör vid går under – vad ska jag döda nu?

Varje gång jag ger mig in i en ny bransch dröjer det inte länge innan den är lika attraktiv som en tjock-teve. Nu tar jag tacksamt emot tips på nya branscher att sänka med min blotta närvaro, skriver Marcus Berggren.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Jag har en superkraft men den funkar tvärtom. Låt mig förklara:

När jag var liten var min största dröm och enda mål med livet att bli serietecknare i tidningen ”91:an”.

För er under 80-strecket: ”91:an” är en serie jag tror utspelar sig för fem kungar sedan och handlar om ett gäng lata bönner som gör lumpen. Jag hade knappt hunnit vässa pennan innan hela serietidningsbranschen dog som en dag gör ca 19.13. Serietidningsbranschen har förändrats i en riktning som jag skulle vilja kalla ÅT HELVETE. I tidningsställen står bara “barntidningar” med bilder på anorektiska prinsessor, som blott agerar förevändning för att ens arma avkomma ska få leksakssmink, leksaksvåg och leksaks-ozempic. Alltihop omslutet av 800 meter byggplast, som kommer kväva en rätt snäll delfin inom fyra år. Barn blir lika köpsugna som din farsa på Båtmässan.

ANNONS

"Pappa, kan jag få en sån tidning?”

”Ja… det är väl lika bra att du lär dig”.

”Lär mig vad?”

”Att det tydligen är ett straff att vara kvinna”.

Men jag kunde ju använda min superkraft till att göra gott i samhället!

Jag slutade teckna till förmån för rockmusik, men eftersom jag var lika kass på gitarr som Sara Skyttedal är på att framstå som sympatisk, kom jag på att jag skulle ha en skivaffär. Jag kunde skivaffären i Kungälv som ficktjuvar känner främlingars fickor. Samma dag som jag fick idén kom Napster och över en natt såldes det fler babianarmhålor än cd-skivor.

Jag hoppade på en utbildning för journalistik inom tidning och radio.

Tidningsdöden vandrade in på svenska redaktioner liemannen-style.

Jag insåg här någonstans att jag är en omvänd kung Midas: Allt jag rör vid går under. Om jag ger mig in i en bransch så kan ni räkna ner baklänges från tre tills den är lika attraktiv som en tjock-teve.

Men jag kunde ju använda min superkraft till att göra gott i samhället!

Det fanns ju branscher mången man och kvinn vill bli av med:

Alkohol och manlig humor.

Som en Spiderman med en suparkraft gick jag till Andra lång och förkovrade mig i starkpangare och pungskämt.

Det är inte så att jag vill ha medalj av konungen eller så men kanske ett litet diplom från kommunen är på sin plats? Alkoholanvändandet bland unga har minskat, varsågoda, och fyrahundrafemtio ståuppklubbar har stängt i den här stan sedan jag började tjöta på estraderna.

ANNONS

Nu har jag börjat skriva böcker istället. Bokförsäljningen har så att säga DROPPED IT LIKE IT’S HOT. Eller snarare COLD

Nu kan man lugnt ta ett glas på allmän plats utan att en kille med mikrofon som ser EXAKT ut som min bylinebild börjar skrika på en.

“Är ni ett swingersgäng eller?”

“Nej, vi är fyra vuxna individer som trodde att man kunde få ta en AW utan att bli indragna i dina scendrömmar”.

Nu har jag börjat skriva böcker istället. Bokförsäljningen har så att säga DROPPED IT LIKE IT’S HOT. Eller snarare COLD.

Jan Guillou funderar på att skola om sig till skomakare.

Nu tar jag tacksamt emot tips på nya branscher att sänka med min blotta närvaro. Vad vill DU bli av med? Och säg inte Göteborgs-Posten för som du ser så håller jag ju på för fan!!! Och det har redan fått resultat.

När jag började på GP som knattereporter 2003 på en sida som hette Graffiti satt det en skylt längst upp på GP-huset där det stod ”600.000 läsare varje morgon”. De fick bokstavligt talat ”ta ner skylten” innan jag var genom svängdörren.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:För att ta sig till Ringön måste man vara triatlet

LÄS MER:En dag är Göteborg klart – alla andra dagar bygger vi om

LÄS MER:Min inre smakpolis har tagit makten över mig

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS