”Young royals” har rätt, prinsar får inte vara gay

Hemlighetsmakeriet i den hajpade tv-serien ”Young royals” är inte alls ett orealistiskt scenario, menar Jens Randrup. Homosexualitet är oförenligt med monarkin, även om Victoria har talat på Pride.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

”Young royals”

Den uppmärksammade svenskproducerade Netflix-serien ”Young royals”, om en prins som börjar på en anrik internatskola och blir kär i en kille, regisseras av Rojda Sekersöz och Erika Calmeyer. Den hade premiär den 1 juli.

En av sommarens mest uppmärksammade serier är svenska Netflix kärleksdrama ”Young royals”. Den handlar om den fiktive tonårsprinsen Wilhelm (Edvin Rydberg) som efter ett uppmärksammat slagsmål tvingas byta från vanligt gymnasium till riksinternatet Hillerska.

Skolan är präglad av överklassens värderingar, koder och ritualer och Wilhelm trivs inte. Men på Hillerska går också den öppet homosexuelle arbetarklasskillen Simon (Omar Rudberg) – eller ”sossen” som prinsens arroganta syssling August (Malte Gårdinger) kallar honom.

Wilhelm får upp ögonen för Simon; imponeras av hans patos under en samhällslektion då han retoriskt frågar varför det heter bidrag för fattiga men avdrag för rika. Killarna blir snabbt goda vänner och förälskelsen låter inte vänta på sig.

ANNONS

En homosexuell kärleksskandal är inget prinsen, kungafamiljen eller monarkin behöver.

LÄS MER:Därför lockar kulturens internatskolor

Dessvärre är Wilhelm och Simon tvungna att dölja sin relation. Deras klassöverskridande vänskap är kontroversiell nog. Wilhelm är placerad på skolan för att undvika uppmärksamhet. En homosexuell kärleksskandal är inget prinsen, kungafamiljen eller monarkin behöver.

TT:s recension av serien argumenterar: ”Tyvärr är inte dramatiken i deras romans särskilt fängslande. Sverige år 2021 är inte längre en genomhomofob plats. Åtminstone inte när kronprinsessan Victoria kan tala på Pride.”

Men att Victoria talar på Pride är inget mått på kungahusets grad av progressivitet. Det är troligen ett rent PR-grepp.

Visst är Sverige ingen genomhomofob plats. Ingen kan säkert veta hur vår statschef reagerat om tronarvingen visade sig vara homosexuell. Men scenariot i serien är troligt. Öppen homosexuell kärlek är oförenligt med monarkin.

Monarkins livslåga är nämligen successionen. Den har brutits ett flertal gånger och kungamakten har hoppat mellan olika ätter. Men grundtanken är att kung efterträdes av son eller (sedan 1980) dotter. Successionsordningens inledning stadgar att det är Karl XIV Johans ättlingar som äger rätten till tronen.

Detta är allmängods: det åligger tronarvinge, sedermera regent, att hålla monarkin vid liv genom att reproducera. Här ställer homosexualitet till det.

LÄS MER:Recension: ”Young royals” på Netflix

På Hillerska blir prins Wilhelm invald i ett hemligt sällskap beståendes av August och några andra högborna elever. Sällskapet svär en ed att förhindra utslocknandet av deras adliga släkten och försvara monarkin.

Förvisso existerar metoder för homosexuella par att skaffa barn. För två män är alternativen adoption eller en lösning med tre-fyra föräldrar; att dela föräldraskapet med en eller två kvinnor. Dock är svenska bögpar som fått adoptera nära noll till antalet. Med förändrad statistik är det ändå ingen tänkbar lösning. Av allt att döma spelar genetik och obesudlade blodsband fortfarande en viktig roll i monarkin.

ANNONS

Senast fick vi veta av Prins Harry och Meghan, vars pappa är vit och mamma svart, att medlemmar av det brittiska kungahuset uttryckt oro kring vilken hudfärg deras barn ska få.

Ett delat föräldraskap med en eller två kvinnor vore säkerligen alltför spektakulärt och krångligt för det kungliga skådespelet.

Visst finns i successionsordningen försäkringar mot en situation då en tronarvinge inte kan produceras. Regentens syskon och syskonbarn står på tur. Men tänk om de är ofrivilligt eller frivilligt barnlösa, döda eller homosexuella de också? Kanske vägrar några sonika inta tronen? Vi ser världen över hur medlemmar i diverse kungahus fjärmar sig från den kungliga miljön och de monarkiska uppdragen. Det finns en rad tänkbara scenarion som skulle medföra att successionen bryts.

Grundlagsmässigt är beredskapen svajig inför en sådan situation. 1809 års regeringsform utgick 1974 och stadgade att riksdagen skulle utse ett nytt kungahus vid händelse av det befintligas utslocknande. I dag saknas en sådan grundlagsfäst riktning. Riket förutsätts ta ställning till Sveriges framtida statsskick när olyckan väl är framme.

En familj som saknar formell makt – men ändå ska leka kungar, drottningar, prinsar och prinsessor. Där har homosexualitet ingen plats, hur mycket vi än vill tro att kungafamiljen moderniserats.

LÄS MER:Skildrar hederskultur inom kungafamilj

Det är således sannolikt att kungafamiljen själv är mån om den yngre generationens fruktsamhet. På Hillerska blir prins Wilhelm invald i ett hemligt sällskap beståendes av August och några andra högborna elever. Sällskapet svär en ed att förhindra utslocknandet av deras adliga släkten och försvara monarkin.

ANNONS

Träffande, för kungafamiljen är en familj som under demokratiska omvälvningar klamrat sig fast vid sina privilegier. Det är en familj som uppbär apanage, åtnjuter skattelättnader och inte behöver redovisa sina ekonomiska aktiviteter. En familj som har allt att vinna på monarkins fortlevnad och som osannolikt skulle ställa sig själva utanför monarkin och säga: ”Det är viktigt att monarkin fortlever men inte att vi är en del av den.”

En familj som saknar formell makt – men ändå ska leka kungar, drottningar, prinsar och prinsessor. Där har homosexualitet ingen plats, hur mycket vi än vill tro att kungafamiljen moderniserats.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS