Gör inte misstaget att ta komedi på alltför stort allvar, skriver Jonathan Bengtsson apropå komikern Marcus Thappers kritiserade tweet om Börje Salming.
Gör inte misstaget att ta komedi på alltför stort allvar, skriver Jonathan Bengtsson apropå komikern Marcus Thappers kritiserade tweet om Börje Salming. Bild: Henrik Montgomery/TT

Jonathan Bengtsson: Skämtet om Salming var åt helvete – men det är okej

Kort efter Börje Salmings död var komikern Marcus Thapper snabb på Twitter med ett illa genomtänkt skämt, och mötte sedan en hagelstorm av kritik. Jonathan Bengtsson uppmanar till att inte begå det vanligaste misstaget – att ta ett skämt på alltför stort allvar.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Man kan vara sen, och man kan vara tidig när det gäller stora mediala händelser. Komikern Marcus Thapper var sällsynt rask. Uppgifterna om Börje Salmings död var kanske en timme gamla när komikern beslutade sig för att skämta. Han skrev på Twitter: "Börje Salming dog medan han gjorde det han älskat sedan barndomen: att gapa stort”.

Samma skämt visade han sedan upp för två kamrater, under en livesändning av podden Studio Susanne.

Instinkten är nu naturligtvis att ilskna till. Börje Salming sitter långt inne i svenska människors muskler. Han blev en fantasi om den nordiska mannen: Salming var lugn och rättrådig. Han avvisade det lätta i livet, men kunde samtidigt vara mjuk som en buffelpläd. Han var något som få människor är, och få människor har lyckats vara: ädel.

ANNONS

Att folk finner Marcus Thappers skämt avskyvärt är därför förståeligt. Att nyheter 24 skriver en artikel om samma skämt, och får allting att svullna upp ytterligare, är också lätt att begripa.

De är givetvis osmakliga. Det finns även något fult i hur kalkylerad tweeten är.

Det finns många saker att säga om Thappers två meningar. De är givetvis osmakliga. Det finns även något fult i hur kalkylerad tweeten är. Thapper vill känna sig äventyrlig och djärv, till och med lite farlig. Det är till sist också ett riktigt dåligt skämt till sin uppbyggnad. Salming har ej haft ALS sedan barndomen, utan har då endast "gapat" i ett par månader.

Men någonstans måste man ändå besinna sig i en sådan här situation. Kanske borde Thapper ha väntat, kanske gjorde han bort sig monumentalt. Men han tog bort sin tweet efter ett fåtal minuter, gick omedelbart ut och bad om ursäkt: "Pudel: Jag är komiker o kommer från en tradition av att man drar too-soon-skämt. Satt några öl in i livesändning när nyheten kom, vi snackade om hur hemskt det var o sen drogs tweeten ut. Det var dumt, klumpigt o dåligt o därför tog jag bort den. Förlåt. Fattar er som lackar!"

Låt oss nu inte begå ett vanligt misstag: att ta ett skämt på alltför stort allvar. Döden presenterar en oemotståndlig yta för humor. Döden är så fullkomligt seriös, så högtidlig och bisarr. De som gör komedi kommer alltid söka sig hit, och det måste de få. Att Marcus Thapper vanhedrar Börje Salming; det får man tycka. Att han gör detta alldeles för tätt inpå Salmings bortgång: absolut. Men humorn ska arbeta i dessa osäkra zoner. Ibland blir det rätt, ibland blir det fel. Ibland går det till och med åt helvete. Precis så ska det vara.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Det är bara i ”pranksen” som influencers är sanna

LÄS MER:Recension: Petrina Solange på Contrast public house

LÄS MER:Alla talar om Hamnens restaurang på Öckerö – av helt fel skäl

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS