Annika Elisabeth von Hausswolff: Röda Stens hyreschock riskerar Göteborgs kulturliv

Röda Sten konsthall är en angelägen plats också för utbildning och forskning. Men med hyreshöjningen riskerar allt man byggt upp att raseras, skriver Annika Elisabeth von Hausswolff och Niclas Östlind.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Röda Sten konsthall har en särskild betydelse för Göteborg som både kultur- och universitetsstad. Konsthallen och dess verksamhet bidrar till att utveckla och stärka den miljö som är nödvändig för att göra Göteborg till en viktig plats i ett internationellt utbildnings- och forskningssammanhang – något de beslutande politikerna inte tycks vara medvetna om. På Göteborgs universitet bedrivs, inom den Konstnärliga fakultetens ramar, den enda högre utbildningen i fotografi i landet med allt från grundutbildning till forskning.

Under de senaste femton åren har studenterna på fotografiprogrammen samarbetat med Röda Sten konsthall. Bokstavligen hundratals unga konstnärer har på så sätt fått möjlighet att i slutet av utbildningen pröva sina kunskaper i en sådan autentisk miljö som de i framtiden förväntas verka inom.

ANNONS

Examensutställningen utgörs inte bara av en utställningslokal, tvärtom är den ett intrikat myller av kunskaper, erfarenheter och utmaningar som endast en etablerad utställningsverksamhet kan erbjuda.

Röda Sten konsthall förenar på ett föredömligt sätt det lokala och det internationella

Röda Sten konsthall förenar på ett föredömligt sätt det lokala och det internationella, och studenterna får en ovärderlig inblick i en samtida konstinstitutions arbete. Hur tänker och agerar en curator? Hur sköts ett professionellt kommunikationsarbete? Vilka övervägande behöver göras när en utställning ritas och byggs upp? Vad händer när publiken består av tusentals betraktare och din konst – som nyligen var skolarbeten – recenseras i stora dagstidningar?

Mötet med publiken spelar också en helt avgörande roll för att visa vad som pågår inom den högre konstutbildningen och forskningen för en bredare allmänhet. Examensutställningen på Röda Sten konsthall är ett ovanligt lyckat exempel på hur samverkan med det omgivande samhället kan fungera – en samverkan som är fastslagen av Sveriges regering i högskoleförordningen och således ett av universitets viktigaste uppdrag.

De möjligheter som denna samverkan skapar hotas nu av de nya ekonomiska villkor som pressar verksamheten. Röda Sten konsthall tvingas att betala orimligt höga avgifter i ett system där en allt större del av verksamhetsbidraget från kommunen betalas tillbaka till kommunen i form av kraftigt höjda hyror. Vad som har tagit många år att bygga upp till en angelägen plats i stadens och landets kulturella liv riskerar att raseras. I en tid och en värld med utmaningar som kräver extraordinära krafter och nyskapande perspektiv spelar den miljö som kulturens och kunskapens institutioner tillsammans skapar en helt avgörande roll. Därför är det nu mer nödvändigt än någonsin att stärka – inte försvaga – förutsättningarna för en plats och en verksamhet som Röda Sten konsthall.

ANNONS

Niclas Östlind, fil. dr i fotografi och lektor vid HDK-Valand

Annika Elisabeth von Hausswolff, bildkonstnär och adjungerad professor vid HDK-Valand

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Göteborg behöver Röda sten konsthall

LÄS MER:Recension: Danica Dakić på Röda Sten

LÄS MER:Recension: ”Fett” på 3:e våningen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS