Kyrkan håller homofientliga präster om ryggen

Göteborgsprästen Lars Gårdfeldt har sagt att han inte tänker viga fler heterosexuella par. Ett ställningstagande mot att kyrkan fortsätter att hålla homofientliga präster om ryggen. Han och konstnären Elisabeth Ohlson skriver här om vikten av att rösta i kyrkovalet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

”Förlåt mig att jag föddes till världen. Förlåt mig för min längtan. Förlåt mina drömmar. Förlåt mig att jag tyckt mig vara lika mycket värd som heterosexuella.”

En människa som inte orkar leva. En 39-årig man, Alfredo Ormando som dränkte in sig i bensin och brände sig själv till döds utanför Sankt Peterskyrkan i Rom en vinterdag 1998. Hans avskedsbrev blöder av smärta "Jag hoppas de ska förstå [...] Det är en form av protest mot kyrkan, mot hennes demonisering av homosexualitet".

Där stod vi i Rom, sommaren 2000, då Elisabeth visade sin utställning ”Ecce Homo” under World Pride och Lars varje kväll gav nattvarden till de utstötta och förföljda som kom för att se utställningen där Jesus välsignar HBTQ-personer. På bilden håller vi ett porträtt av Alfredo Ormando. Vi besökte Sankt Petersplatsen för att tända ljus för honom.

ANNONS

Sedan följde ett decennium med stora framgångar, vunna efter hård kamp. Sveriges lagstiftning förändrades i grunden. Samkönade par fick rätt till gemensam vårdnad av barn, hbtq-personer kom att omfattas av såväl diskrimineringslagen som hets-mot-folkgrupp-lagen, homosexuella fick rätt att gifta sig (även i kyrkan) och tvångskastreringen av transpersoner upphörde.

För varje vunnen reform har vi skålat i champagne, men kampen har också tärt på oss, deformerat oss, gjort oss vingklippta. Vi har båda blivit mordhotade åtskilliga gånger, vi har var för sig fått hembesök från polisen som velat diskutera vår säkerhet, vi levde åratal med personlarm. I Rom bar vi skottsäkra västar, medan nattvarden firades vid ”Ecce Homo”-utställningen. Vatikanen var inte glad. Hatet vällde mot oss.

”Förlåt mig att jag föddes till världen [...] förlåt mina drömmar, förlåt mig att jag tyckt mig var lika mycket värd som heterosexuella.”

På fotot är vi båda unga och förhoppningsfulla. Nu är vi äldre och mer slitna. Ofta ringer vi till varandra i förtvivlan, när vi märker hur kyrkan fortsätter att hålla homofientliga präster om ryggen.

LÄS MER:Lars Gårdfeldt: ”Jag tänker sluta viga heteropar”

I Rom bar vi skottsäkra västar, medan nattvarden firades vid ”Ecce Homo”-utställningen. Vatikanen var inte glad. Hatet vällde mot oss.

Om du som läser detta bryr dig det minsta om oss och andra hbtq-personer, och om du är medlem i Svenska Kyrkan, så har du makten till förändring i din hand. Du kan göra skillnad genom att gå och rösta i kyrkovalet. Din röst behövs.

ANNONS

Hur ska du då rösta? Jo, det finns alternativ såväl för dig som är borgerligt sinnad som för dig som har hjärtat till vänster.

Så här ligger det till: Liberalerna är förvånande nog inte pålitliga i homofrågan i Kyrkomötet (trots att de går att lita på i riksdagen är de här splittrade). Nomineringsgruppen/partiet Borgerligt alternativ och Centern går dock att lita på, liksom på Öka (Öppen Kyrka), Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, och Miljöpartiet —samtliga dessa nomineringsgrupper/partier är för kravet att nyprästvigda ska vara villiga att viga såväl samkönade som olikkönade par.

Partier/nomineringsgrupper som du ska undvika (eftersom deras ideologi går ut på att biskoparna ska ha fortsatt rätt att prästviga kandidater som öppet deklarerar att de tänker arbetsvägra när det gäller samkönade bröllop, är: POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan) och Kristdemokraterna. Värst av alla är Sverigedemokraterna och en nomineringsgrupp som kallar sig för Frimodig kyrka.

”Förlåt mig att jag föddes till världen (…) Förlåt mig att jag har tyckt mig vara lika mycket värd som heterosexuella.”

Alfredo Ormandos avskedsbrev är ett rop på hjälp som ännu gäller. Så, rösta i kyrkovalet. Låt den helige Andens vind svepa in i Kyrkomötet och sätta stopp för nyrekryteringen av präster som föraktar homosexuella. Vi homos är inte några mindervärdiga människor, vi är inte en defekt i Skapelsen, vi är inte ett misstag, vår kärlek är inte ett resultat av syndafallet. Hjälp oss, du kan.

ANNONS

Lars Gårdfeldt, präst, teologie doktor och gayaktivist och Elisabeth Ohlson, fotograf, konstnär och gayaktivist.

LÄS MER:Lars Gårdfeldt har betalat ett högt pris för sin kamp

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS