Jonas Gren: Känslan av maktlöshet botar inte klimatpaniken, tvärtom

Nyligen uppmanade ledande SD-politiker barn och ungdomar att sluta känna klimatångest, eftersom Sveriges utsläpp ändå är en droppe i världshaven. De förstår inte att det just är denna känsla av maktlöshet som får klimatpaniken att stegra, skriver kulturskribenten Jonas Gren.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Svenska barn och ungdomar borde inte ha klimatångest, eftersom Sveriges utsläpp i det stora hela är marginella. Det anser ledande SD-politiker i en artikel på Aftonbladet Debatt (19/5). Resonemanget känns igen från de borgerliga partierna. Klimatåtgärder, menar man, ska genomföras i utvecklingsländer där svenska skattepengar räcker längre och behoven av fossilfri infrastruktur är större än i Sverige.

Min flygsemester, min biff eller nya soffa orsakar utsläpp som är en piss i Mississippi. Klimatet är globalt. Chilla, du kan ändå inte göra något.

Jag förstår hur de tänker, det är inte bra att gå runt i ständig panik inför framtiden. Men ändå. Slutsatsen är alltså att barnen och ungdomarna skulle bli lugnare av att få veta att Sveriges förmåga att hantera klimatfrågan är minimal?

ANNONS

Jag är vuxen, men min då och då uppvällande klimatångest, eller kanske kan man kalla det oro, eller ännu hellre förskräckelse och ilska över hur fossilsamhället får rulla på trots forskningens varningar, lindras knappast av insikten om att nästan inget jag gör spelar roll. Att Sveriges batterifabriker och fossilfria el i bästa fall kan inspirera andra länder men att fossilbranschens globala jättar troligen vinner ändå.

Det är ju just för att individers och individuella nationers verkan är så liten, som känslan av klimatpanik stegrar.

Atmosfären på planeten blir inte svalare för att Sveriges påverkan är liten. Det här fattar dagens barn och ungdomar. Deras oro, och min, beror på att världsekonomin drivs av fossila bränslen trots att den inte borde det. Alla måste fasa ut oljan, kolet och gasen.

Att politiker på väg mot eventuell regeringsmakt i Sverige inte ser den kopplingen, kan bara betyda två saker: antingen har de byggt en egen Aniara och håller på att packa in sina grejer och familjer. Eller så tycker de bara inte att det är viktigt att sluta elda fossilbränslen.

Jonas Gren är författare och kulturskribent.

LÄS MER:Psykolog: Vänd klimatångesten till engagemang

LÄS MER:Är du i en bubbla, lille vän?

LÄS MER:Nu vill alla resa igen – har vi glömt klimatet?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS