Att ”Just dance” räknas som e-sport, men inte storspel som ”DOTA” och ”Street fighter”, är chockerande, skriver GP:s Jimmy Håkansson.
Att ”Just dance” räknas som e-sport, men inte storspel som ”DOTA” och ”Street fighter”, är chockerande, skriver GP:s Jimmy Håkansson. Bild: Jordan Strauss

Jimmy Håkansson: ”Just dance” och schack är inte e-sport, IOK

Spelskribenten Jimmy Håkansson läser om Internationella olympiska kommitténs e-sportsinitiativ och börjar drömma en framtid där skicklighet med en handkontroll hålls lika högt som spänstiga höjdhopp. Sedan läser han lite längre.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Du minns känslan från när du var liten. Du hade följt med din mamma till affären, och när ni passerade hyllan med sockerflingor sa du: Jag vill ha kalaspuffar! Vi har kalaspuffar hemma, svarade hon då. Tillfreds med beskedet väntade du tills ni kom hem, där du slet upp skafferiet och fann en kartong med … Festflarn?

När Internationella olympiska kommittén, IOK, slutligen kröp till styrkorset och sa: ”kör till, e-sport får vara med” (ej faktiskt citat) var vi många spelnördar som jublade. Äntligen ett erkännande. Äntligen blir en elegant ”360 no scope” ett lika respekterat stordåd som att hoppa högt med en pinne. Äntligen blir mikrad Billys-pizza officiellt erkänt som elitidrottsbränsle.

ANNONS

Sedan kom vi hem och fann att det inte alls var kalaspuffar i skafferiet. IOK såg det nämligen lämpligt att låta någons gammelfarfar välja grenarna. I stället för etablerade e-sportstitlar med massivt publikstöd som ”DOTA”, ”Street fighter”, ”Overwatch” och ”Rocket league” fick vi en drös kackiga mobilspel ingen känner till, en schackhemsida och ”Just dance”.

Felslutet är att IOK verkar tro att bara spel som simulerar sport kan klassas som e-sport.

”Just dance”! Spelens motsvarighet till, ja... inte en sport i varje fall. Det är ett makalöst oprecist spel som går ut på att du rycker godtyckligt framför en skärm och tilldelas slumpmässiga poäng. Eller som IOK kallar det: e-sport. Jag är inte bitter. Bara gravt chockad och perplex och behöver ligga ner.

Men det finns faktiskt något slags logik bakom IOK:s urval. Alla spel de har plockat representerar en riktig sport. Här finns bågskytte, tennis, baseball, taekwondo, segling med mera. Felslutet är att IOK verkar tro att bara spel som simulerar sport kan klassas som e-sport. Men inte bara det. Nästan alla spel de har valt är av ifrågasättbar karaktär och kvalitet.

Baseballspelet som heter ”Power pros” har jag aldrig hört talas om tidigare, så jag kollar upp det på Wikipedia. Där läser jag att det är mest känt för sina superdeformerade karaktärer. Gör vidare research och ser att ja, karaktärerna är superdeformerade. I en film drämmer en av figurerna till bollen rejält. Med stora serietidningsbokstäver står det ”Crack!!” på skärmen. Vilket lustigt nog är vad IOK måste ha rökt när de valde de här spelen.

ANNONS

Läs mer på GP Kultur:

LÄS MER:IOK satsar på e-sportturnering – får kritik

LÄS MER:Nytt "Horizon" ska hjälpa sälja Sonys nya vr

LÄS MER:”Hogwarts Legacy” ger oss inget att älska på riktigt

LÄS MER:Datorspelen som formade oss: Jimmy Håkansson om ”Fallout”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS