I helgen frågade Elon Musk Twitters användare om han borde avgå som vd. På måndag stod omröstningen klar: En majoritet vill att han avgår.
I helgen frågade Elon Musk Twitters användare om han borde avgå som vd. På måndag stod omröstningen klar: En majoritet vill att han avgår. Bild: Carina Johansen

Emanuel Karlsten: Elon Musks omröstning ses som barnsligt vansinne

I helgen frågade Elon Musk, Twitters nya vd, plattformens användare om han borde avgå. På måndag stod omröstningen klar: En majoritet är för hans avgång. Vissa ser omröstningen som ett tecken på vansinne, men vi borde i stället intressera oss för Musks nyfikenhet, skriver Emanuel Karlsten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Världens rikaste man lät användare avgöra om han skulle lämna vd-rollen på Twitter. Det är inte första gången han lämnar till synes stora beslut till användare. Det kan låta koko, men det är kanske inte så dumt? Framför allt är det inte första gången.

För 13 år sedan gjorde Aftonbladets chefredaktör samma sak. Och då kändes galenskapen mest som ett sundhetstecken.

Sedan Elon Musk köpte loss Twitter från börsen har det varit lätt att ha starka åsikter om mikrobloggplattformen. Även de som aldrig tidigare haft åsikter om hur Twitters företagsledning verkar nu säkra på sin sak: Det är på väg att gå åt skogen. Själv har jag aktat mig just för starka åsikter. Dels för Musk bara haft några månader på sig och dels eftersom Twitter själva aldrig har vetat vart de är på väg. Ledningen har inte ens lyckats skapa en enda duglig funktion. Trots det finns tusen orostecken och exempel på rejäla snedsteg som tagits under Musks ledning. Som den regel Twitter införde i söndags, där användare förbjöds länka till Facebook från Twitter.

ANNONS

På måndagen var beslutet tillbakadraget, i likhet med många tidigare beslut. De har först lanserats, sedan dragits tillbaka. Och allt har skett framför öppen ridå. Det är nästan som det vore 2009 igen.

Den som är gammal i internetsvängen minns hur tiden mellan 2005 och 2010 var en slags sociala mediers nybyggartid. Bloggen blev stor, fick sedan konkurrens av Twitter och till slut kom Facebook och blev störst bland alla sociala medier i Sverige. Medier jagade efter och tävlade i att vara innovativa. Redaktionsmöten sändes live från SVT och läsare skulle vara med och påverka journalistiken även i det operativa arbetet. Transparens var ledord.

Han har givetvis full kontroll oavsett om någon marionett tar hans formella plats som vd.

Inte minst för Aftonbladets chefredaktör Jan Helin. På nätterna loggade han in på Twitter och skrev “Etik i natten”. Året var 2009 och vid midnatt frågade han twitteranvändarna om råd i en svår pressetisk fråga han satt med från morgondagens tidning. ”Vi har bilder på känd svensk med ny kärlek. De sitter på ett fik. Fotograf står på allmän plats. Paparazzi light. Nå?”, skrev han en natt. Och en annan natt frågades det om tidningen borde visa bild på en massmördare. Inputen verkställdes, och sedan var Helin tillbaka nästa natt med nya frågor. Så var tiden då. Så är inte tiden nu.

ANNONS

Skulle svenska chefredaktörer göra något liknande i dag skulle det ses som trams och barnsligheter. Kanske som infall av vansinne. Ungefär som man nu ser på Elon Musk. I helgen frågade han Twitters användare om han borde avgå som vd. På måndag stod omröstningen klar: En majoritet vill att han avgår. Tidigare har Musk ställt frågor om han borde häva blockeringen av Trump, till och med häva alla tidigare blockerade konton.

Majorieteten sa ja vid båda fallen. Musk lydde, i båda fallen. Han säger att han ska lyda även nu och avgå. Inte för att det spelar någon roll. När Musk tog över Twitter sparkade han styrelsen och ledningen och satte sig själv på alla ledande befattningar. Han har givetvis full kontroll oavsett om någon marionett tar hans formella plats som vd.

Mer intressant är i stället symbolpolitiken. Jan Helin lyssnade säkert inte på de där etiska råden han fick mitt i natten, men han fick det att kännas så. Elon Musk tycker säkert det är spännande att följa omröstningarna, men agerar såklart utifrån vad han själv tycker är mest rimligt.

Även om greppet kan tyckas barnsligt signalerar det något spännande, kanske till och med modigt. Framför allt signalerar det något publiktillvänt. Som prövar, omprövar och gör det tillsammans med användarna. Det var länge sedan vi såg ett liknande ledarskap – eller om det är galenskap. Jag vill inte bestämma mig riktigt än.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Ingen mer dans på rosor för Twitter och Facebook

LÄS MER:Farligt att skylla SD:s framgång på botar

LÄS MER:Elon Musk har en naiv syn på Twitter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS