Caroline Hainer: ”Dr Phil” borde lagts ned redan igår

I 21 säsonger har Phil McGraw skrattat åt sina gäster, skammat dem och utnyttjat deras psykiska ohälsa för egen vinning. Att ”Dr Phil” nu lägger ned sker inte en dag för tidigt, skriver Caroline Hainer.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Dr. Phil slutar med sitt populära tv-program efter 21 säsonger. ”Med det här programmet har vi hjälpt tusentals gäster och miljontals tittare med allt från missbruk och äktenskap till mental hälsa och barnuppfostran”, skriver han i ett pressmeddelande.

Inte en dag för tidigt. ”Dr. Phil” är mobbing-tv av värsta sort, Phil McGraw borde lagt av för länge sedan i stället för att hänga ut individer, skamma dem offentligt och – värst av allt – utnyttja personer med psykisk ohälsa för egen vinning.

Ända sedan han hamnade i rampljuset på 1990-talet under Oprah Winfreys vingar, har den 72-åriga tv-personligheten huserat i ett gränsland mellan fiktion och verklighet, där enkla råd och snabba slutledningar räcker för att förändra sitt liv. Underliggande trauma viftas bort med ett ”släpp det”.

ANNONS

Oprah Winfrey håller också till där, under den individualistiska parollen ”Bara du själv kan ta kontrollen över ditt eget liv!”. Gäster som inte lyckats med detta döms ut. Det räcker med att Oprah höjer ett ögonbryn så kommer buropen. McGraws metod är att öppna munnen och sedan vända sitt gapande ansikte åt publiken.

Underliggande trauma viftas bort med ett ”släpp det”.

Men det går att förstå Dr. Phils popularitet. Med avväpnande Texas-dialekt, som placerar honom i ”med fötterna på jorden”-facket, förklarar han gästernas problem på ett sätt som alla kan förstå, vare sig det rör sig om kalla fötter inför ett bröllop, matmissbruk eller överbeskyddande föräldrar. Hans självsäkerhet har gjort honom till en auktoritet. Hans handfasthet till en fadersfigur. I sociala medier kallas han ”daddy” i så pass hög utsträckning att han 2020 uppmanade sina följare att sluta med det.

Faktiskt är McGraws rakt-på-sak-stil så populär att ”Dr. Phil” 2008 var den mest populära talkshowen i hela USA näst efter ”The Oprah Winfrey Show”. 2018 var den landets mest sedda. Än i dag ligger ”programmet i toppen bland förmiddagsprogrammen och McGraw är, enligt Forbes, tidernas bäst betalda i segmentet.

Peka finger-teve nådde sin kulmen under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet med talkshow-program som ”Judge Judy”, ”Ricki Lake”, ”Maury” och ”Jerry Springer” där människor på marginalen fick vädra sina felsteg.

ANNONS

Men där de andra inte utger sig för att vara mer än talkshowvärdar med dömanderätt så har Winfrey och McGraw alltid utmålat sig själva som goda altruister som vill bidra med riktig hjälp, stora insikter och ett bättre liv för ”tusentals gäster och miljontals tittare”. Sanningen är annorlunda.

2013 frågade han på Twitter ”Om en tjej är full, är det OK att ha sex med henne då? Svara ja eller nej till @drphil”.

Förra året vittnade ett dussintals medarbetare till McGraw om en arbetsplats kantad av rädsla och förödmjukelse. Missbrukande gäster stängdes in i ett hotellrum i 48 timmar för att skaka fram abstinensbesvär lagom till inspelning. En gäst fick uppgifter från tv-teamet om var hon kunnat köpa droger och begav sig dit ovetandes om att teamet filmade drogaffären.

Gästen Todd Herzog, som sökt hjälp för sina återfall, fick sprit och lugnande medel (en potentiellt dödlig kombination). Han anlände till studion nykter men fick bäras till scenen när inspelningen väl satte i gång. En annan medarbetare fick se till att en gäst ”glömde bort” att ta sin medicin för att få henne att se ”mer galen ut” i tv-rutan.

McGraws juridiska representanter har förnekat anklagelserna. Men man behöver inte leta länge innan man hittar klara exempel på etiska övertramp.

2013 frågade han på Twitter ”Om en tjej är full, är det OK att ha sex med henne då? Svara ja eller nej till @drphil”.

ANNONS

Han misogyni märktes tydligt 2008 när han besökte sångerskan Britney Spears på sjukhus, intagen för psykiskt sammanbrott. Han ansåg att Spears var ”i stort behov av medicinskt och psykologiskt ingripande” och försökte göra ett program om hennes hälsa helt i smyg.

2019 sökte en ung kvinna hjälp åt sin pojkvän i programmet men när McGraw fick reda på att kvinnan själv led av psykisk ohälsa och ansåg sig besitta övernaturliga krafter riktades all fokus mot henne i stället. McGraw insisterade på att hon skulle demonstrera superkrafterna och fick publiken att hetsa och skratta åt henne. Kvinnan fick sedan ett sammanbrott bakom scenen, vilket i sin tur fick henne tvångsintagen på klinik.

Kaliforniens socialstyrelse anser att hans tv-program är mer underhållning än psykologi.

Hans svaghetsförakt märks i den ökända intervjun med Shelley Duvall från 2016. Skådespelerskan lider av psykiska problem och framstår som förvirrad. Men i stället för att bryta provocerar McGraw henne att säga fler tokigheter och skrattar åt henne.

2020 kritiserade han USA:s försiktighetsåtgärder mot spridningen av Covid-19 med argumentet att risken att drunkna i en swimmingpool var högre. Han glömde att nämna att drunkningsolyckor inte är smittsamma och att han själv varken är läkare eller epidemiolog.

McGraw har förvisso en doktorsexamen i klinisk psykologi, men är inte licensierad. Sedan 2006 saknar han legitimationen som krävs för att praktisera psykologi professionellt. Kaliforniens socialstyrelse anser att hans tv-program är mer underhållning än psykologi.

ANNONS

För McGraw har detta inneburit många fördelar. Han behöver inte stå till svars för felaktig vård. Men kanske bäst av allt: han behöver heller inte följa det första löften i den hippokratiska eden: att inte orsaka skada.

Som sagt, att ”Dr Phil” nu läggs ned är inte en dag för tidigt.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Kvinna stämmer "Dr Phil" och tv-bolaget CBS

LÄS MER:Dr Phil lägger ner – efter 25 år

LÄS MER:Klimakteriet har blivit investerarnas våta dröm

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS