Frida Edman: Bokmässan: Vi har alltid satsat på läsning

Bokmässan gör inte tillräckligt för barns och ungas läsning, menade Robert Johnsson. Frida Edman och Oskar Ekström bemöter kritiken.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Gällande Robert Johnssons replik (GP, 15/6) på Bokmässans debattartikel om barn och ungas läsning (GP, 8/6) vill vi som företrädare för Nordens största kulturevenemang säga att vi gör vad vi kan för att sätta ljus på viktiga frågor.

Den fråga som givits störst utrymme under vår snart 40-åriga historia är just läsning. År 2000 startades Läsrörelsen på Bokmässan och samtliga partiledare välkomnades för att prata om böcker och läslust. Sedan dess har Läsrörelsen haft en påtaglig närvaro på Bokmässan. 2020 och 2021 hette vårt huvudtema ”LÄS! LÄS! LÄS!”.

Därtill har vi initierat ytterligare en lång rad läsfrämjande satsningar. I år anordnar vi ett nordiskt litteraturpolitiskt toppmöte där politiker, branschpersoner och företrädare för intresseorganisationer kommer att diskutera just frågor som läsning, läsfrämjande och digitaliseringens påverkan på litteraturens kretslopp.

ANNONS

Av Bokmässans 80 000 årliga besökare är de största målgrupperna lärare och bibliotekarier som förkovrar sig i litteratur och i samtal om barn och ungas läsning.

vi tror att alla vägar till läsning är goda vägar.

I programmet finns varje år särskilda program för lärare, skolledare och bibliotekarier samt flertalet samtal om barn- och ungdomslitteratur. I alla dessa forum, och fler därtill, sätts fokus på vikten av barn och ungas läsning. Bokmässan i sig kan därför ses både som ett gigantiskt läsfrämjande projekt och som en enorm kompetensutvecklingsplattform för skola och bibliotek.

Johnsson verkar mena att Bokmässans temasatsning på Ljud inte går ihop med vår oro över att unga läser allt mindre. Men lyssningsläsningen är idag ett utbrett fenomen, och vi tror att alla vägar till läsning är goda vägar. Vi håller dock med om att det är viktigt att diskutera vad lyssnandet gör med vår läsning. Det är inte oproblematiskt.

Forskning visar att vi tar till oss av text och stimulerar vår hjärna och vår fantasi på ett helt annat sätt när vi läser på en satsyta. Vi tror dock att de båda formaten kan komplettera varandra. För att inspirera våra barn och unga till läsning är det också viktigt att möta dem där de är. Tema ljud på Bokmässan 2023 kommer även lyfta dessa samtal.

ANNONS

Johnsson undrar vidare vilken typ av konkreta åtgärder vi önskar. Vi ställer oss bakom de sex förslag som Svensk Biblioteksförening, Läromedelsförfattarna och Sveriges Författarförbund lyfte i GP den 14 juni:

Skriv in elevers rätt till läromedel i skollagen

Stärk lärares rätt att välja läromedel

Skapa offentlig statistik kring skolors inköp av läromedel

Ändra skollagen så att alla elever garanteras rätten till ett bemannat skolbibliotek med utbildade bibliotekarier

Säkra att skolbiblioteken blir en integrerad del av undervisningen inom läsfrämjande och medie- och informationskunnighet

Säkra att riktiga skolbibliotek i första hand finns på respektive skola, i andra hand att de utformas utifrån hur Sverige och svenska skolor ser ut

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Starta en egen bokmässa för barn och unga

LÄS MER:Att barnen slutar läsa hotar demokratin

LÄS MER:Bokmässan tillbaka – med eftervalsanalys och klimatkris

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS