Balaklava 2014. Sedan den ryska annekteringen har få utländska artister uppträtt på Krim.
Balaklava 2014. Sedan den ryska annekteringen har få utländska artister uppträtt på Krim.

Artister blir en del av den ryska politiken

De ryska popstjärnorna besök ska visa att Krim är en naturlig del av Ryssland. Men även internationella artister används i propagandan, senast tyska bandet Scooter, skriver David Isaksson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Härom veckan spelade tyska Scooter på ZB Fest i Balaklava på Krimhalvön. De är den första internationellt kända gruppen som uppträtt på Krim sedan den ryska annekteringen 2014.

Under samma tid har ett stort antal ryska artister spelat där. Det i Sverige mest uppmärksammade exemplet är förstås Eurovisionsångerskan Julia Samojlova som nekades inresa i Ukraina. Numera är det mer regel än undantag att ryska musiker gör ett turnéstopp på Krim. Popstjärnornas besök ska visa att Krim är en naturlig del av Ryssland.

Scooters spelning har uppmärksammats stort i Tyskland. Människorättsorganisationer menar att uppträdande på Krim är ett sätt att godkänna annekteringen. Scooter själva anser att de står bortom politik och att de bara vill glädja sina fans.

ANNONS

I ryska statstrogna medier framställdes dock gruppens beslut som ett stöd för Rysslands position. Tv och tidningar berättade hur Scooter struntade i kritiken hemma i Tyskland och valde att komma till Krim, trots att de nu riskerar ett långt fängelsestraff i Ukraina. Dessutom fick tv-kanalen Rossija 24:s tittare veta att de negativa artiklarna i tyska tidningar var beställa av Nato.

Det är mycket ovanligt att utländska artister spelar på Krim, men två veckor före Scooters konsert uppträdde det svenska metal-bandet Sonic Syndicate på BadaBoomfest, som – enligt evenemangets hemsida – är den första internationella festivalen för alternativ kultur på ”det återförenade Krim. Det ”internationella” utgjordes av Sonic Syndicate och ett band från Italien.

Scooter debatterades i Tyskland men Sonic Syndicates spelning har överhuvudtaget inte uppmärksammas i Sverige.Scooter debatterades i Tyskland men Sonic Syndicates spelning har överhuvudtaget inte uppmärksammas i Sverige.

Krim är sedan lång tid tillbaka en plats för sommarsemester och där har funnits kända musikfestivaler. Efter annekteringen flyttade flera av festivalerna till andra länder, på grund av färre turister och en mer kontrollerande stat. I en artikel på den ryska nyhetsportalen Meduza kan man läsa att de lokala myndigheterna nu vill ha tillbaka musikfestivalerna.

Krims turist- och kulturminister hoppas att få den kända festivalen Kazantip att återvända, fast han ser gärna att den då har krig och patriotism, eller sport som tema.

ANNONS

Till de här evenemangen vill man gärna ha utländska artister. Sådana lockar publik, men de fyller också en politisk funktion. Även om andra länders regeringar inte erkänner Krim som ryskt, så gör åtminstone andra länders kändisar det.

Sonic Syndicate är inte det enda svenska bandet som spelat på Krim. Redan 2015 uppträdde svenska Sabaton på en propagandafest som anordnades av motorcykelgänget Nattvargarna, som står Vladimir Putin mycket nära.

Svenska musiker – och svenska kulturarbetare i allmänhet – bör fundera på vad det innebär att delta i evenemang på Krim. Deras besök kommer att beskrivas som ett ställningstagande för att Krim är ryskt. Någon helt opolitisk position tillåts inte. Det är särskilt viktigt att vara medveten om det här, eftersom de ryska artister som väljer att protestera mot annekteringen eller att inte spela på Krim, riskerar sin karriär.

Hittills har få utländska artister uppträtt på Krim. Men mycket tyder på att det kan bli vanligare och troligen kommer fler svenska musiker att bjudas in att spela på festivaler eller delta i kulturevenemang där.

ANNONS