Adam Alsing gick under onsdagen bort i sviterna av Corona. Han blev 51 år gammal.
Adam Alsing gick under onsdagen bort i sviterna av Corona. Han blev 51 år gammal. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Adam Alsing betydde mer för svensk talkshow än Hyland

Det var Adam Alsing som tog talkshow på amerikanska nivåer till Sverige. Och det är fortfarande bara Filip & Fredrik som kommer i närheten av det han gjorde när han drev det banbrytande programmet "Adam". Det skriver Kjell Häglund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

LÄS MER:Adam Alsings död kan bli en vändpunkt i pandemin

LÄS MER:"NRJ Morgon" pausas efter Adam Alsings död

Lennart Hyland och Hagge Geigert i all ära. Ingen har betytt så mycket för svensk talkshow som Adam Alsing. Tyvärr var det inte alltför många svenskar som såg hans banbrytande ”Adam”, som gick mellan 1993 och 1997, eftersom det sändes sent på vardagskvällar på TV3 och eftersom svensk tv-publik inte hade någon som helst tradition och förförståelse för ett programformat som gick ut på att via dagliga sändningar från en studio med ett skrivbord bygga upp en relation med en stampublik.

Men stampubliken fanns. På den tiden existerade inte begreppet tv-nörd, men vi var några ändå som häpnade över ”Adam” och följde det slaviskt. Vi trodde knappt det var sant. Adam Alsing var bara 25 år och hade slagit igenom som programledare i ”Tur i kärlek” … och här stod han nu och gjorde cutting edge-talkshow på en nivå vi tidigare bara sett från USA. Och inte nog med det. Han kopierade självaste Conan O’Brien, som själv precis hade tagit över ”Late Night” efter David Letterman.

ANNONS

För oss evigt Amerikalängtande sextiotalister kändes det stort bara med reklam-tv och att ha fler än två fjärrkontrollsknappar att zappa mellan. Att sedan kunna se ”Late Night with Conan O’Brien” med bara någon veckas fördröjning gav en nästan sexuell upphetsning. Så när ”Adam” kom, redan samma år, och nästan i realtid gjorde samma grej som Conan, varje kväll … då gick våra ögon i kors av orgasmlycka.

Självklart fick han dålig kritik också. Den tidens svenska tv-kritiker visste inget om Conan eller ens Letterman. De trodde att Aftonbladet-chefredaktören Rolf Alsings son svettades nervöst och misslyckades med skämt för att han var dålig – i själva verket var Adam Alsing den första programledaren i Sverige som spelade på en ständigt aktiverad ironisk självdistans. Och vi som kunde USA-maneret älskade hur han förmådde bolla sin egen tv-persona mot den bärande väggen av rappa Conan-humormanus och ge hela programmet en omisskännlig svensk identitet.

1996 kom den första seriösa konkurrenten, ”Sen kväll med Luuk”. Även Kristian Luuks TV4-talkshow hade Conan O’Brien som främsta förebild, men programmet sändes bara en gång i veckan och saknade nybyggarnerven i ”Adam”. Till dags dato är det fortfarande bara Filip & Fredrik som med ”Breaking News” klarat av att ens försöka göra det ”Adam” gjorde – veva talkshow flera kvällar i veckan.

ANNONS

LÄS MER:Så minns vännerna Adam Alsing

Om skribenten

Kjell Häglund är kulturjournalist och grundare av TVdags.se

ANNONS