Konsumentverket utreder Pontus Rasmusson

Efter uppmärksamheten kring influencern Pontus Rasmusson inleder Konsumentverket en granskning av hans Instagraminlägg, skriver Svd. Rasmusson har bland annat kritiserats för sexualiserande innehåll och reklam riktad till minderåriga, och stängdes av från Youtube tidigare i höst.

ANNONS
|

Pontus Rasmusson utsågs 2021 till Sveriges femte mäktigaste på Youtube, men har under hösten blivit avstängd från plattformen efter en granskning av Svenska dagbladet. Han publicerar nu främst innehåll på Instagram, Snapchat och Tiktok, liksom videor bakom betalvägg på prenumerationsplattformen Patreon.

Kritiken mot Rasmusson omfattar dels hans innehåll, som beskrivits som en blandning mellan glättiga, barntillvända videor och sexualiserande material som nått en mycket ung målgrupp. Detta har tidigare uppmärksammats av andra svenska Youtubers. Den andra delen av kritiken rör Rasmussons otydlig prisinformation för dyra betalsamtal, uteblivna premier och marknadsföring som riktar sig till barn.

Efter Svd:s gransking inkom flera anmälningar till Konsumentverket rörande Rasmussons inlägg. Myndigheten har nu inlett ett tillsynsärende, med särskilt fokus på två Instagraminlägg som marknadsför Ramussons Patreonkanal.

ANNONS

– Vi bedömer att han dels brister i reklamidentifieringen, dels riktar direkta köpuppmaningar till barn, säger Maja Rogemyr, jurist på Konsumentverket, till Svd.

Rasmusson själv har flera gånger hävdat att han riktar sig till en bred målgrupp och inte bara har barn som följare. Konsumentverket gör dock bedömningen att köpuppmaningarna i hans inlägg särskilt påverkar barn, bland annat på grund av musiken, färgsättningen och att det är leksaker i bakgrunden.

Pontus Rasmusson har till 9 januari på sig att svara på Konsumentverkets anmärkningar. Om han inte gör ändringar frivilligt kan fallet tas till domstol.

GP söker Pontus Rasmusson för en kommentar.

LÄS MER:Pontus Rasmusson utmanar vår bild av den fule gubben

LÄS MER:Alla vuxna borde se Pontus Rasmusson-intervjun – tillsammans med sina barn

LÄS MER:Pontus Rasmusson i Lilla Aktuellt: Okej att prata om sex

LÄS MER:Pontus Rasmusson – det här har hänt

LÄS MER:Barnidolen Pontus Rasmusson stängs av från Youtube

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS