Recension: ”Omstart Mode” på Textilmuseet

När Textilmuseet i Borås nu får en ny basutställning, Omstart Mode, ligger fokus på vår överkonsumtion av kläder – och vad den får för förödande effekter. Boel Ulfsdotter ser en ambitiös utställning som tar pulsen på besökaren och inbjuder till fler besök.

ANNONS
|

Ett museums basutställningar är primära fundament som ger besökaren en uppfattning om dess inriktning. De visas ofta under flera års tid, vilket betyder att Textilmuseet i Borås har stått inför ett helt nytt världsläge vid utformningen av sin nya basutställning Omstart Mode. Den behandlar utan omsvep vår överkonsumtion av kläder och dess förödande effekter utifrån tre olika huvudspår med den gemensamma rubriken Tänk Om.

Det första gäller våra textila resurser utifrån tillgängliga material och hur de används till klädproduktion. Grundläggande materiallära kompletteras med den aktuella debatten om återvinning med exempel på nya material och klädframställning. Svårigheten idag består i att de moderna klädmaterialen i många fall inte kan återvinnas. Vad gör vi då? Ett sätt är att ta fram nya material men ett sådant projekt är både tidsödande, kostsamt och osäkert. Hur vet man om marknaden sedan vill köpa kläderna? Ett annat är att titta tillbaka på äldre sätt att återbruka spill, exempelvis från bilklädslar som man gjort i Volvo-kappan. Det bästa vi kan göra är annars att använda våra plagg länge – istället för bara några få gånger, som nu ofta är fallet.

ANNONS

Den avslutande delen behandlar våra egna konsumtionsvanor och här tar man pulsen på besökaren med ett quiz.

Det andra huvudspåret rör klädföretagens produktionsvillkor och så kallat cirkulära affärsmodeller. Infärgning av textila material är fortfarande både farligt och dyrt. Hur ersätter man exempelvis den så miljöskadliga svarta färgen? Ett mindre brittiskt klädföretag lanserade nyligen alternativet ’inky black’, en blåsvart färgton. Andra företag har hittat genvägar i form av färgsorterade material som återvinns, spinns om och formges utan ny infärgning. I Sverige har man lyckats återanvända gamla fisknät. När det gäller den praktiska framställningen förordas naturligtvis en så lokal produktion som möjligt. Gärna baserad enbart på beställningar för att hålla nere lagren av osålda kläder.

Den avslutande delen behandlar våra egna konsumtionsvanor och här tar man pulsen på besökaren med ett quiz. Vilken typ av klädkonsument är du? undrar man. Museets råd för att uppnå en lägre konsumtionstakt och få slut på snabbmodet känns igen. Detta uppnås genom att bygga upp en välmatchad garderob där alla plagg passar ihop. För att detta skall fungera måste man vårda sina plagg inklusive att vid behov få dem lagade. Är man ändå sugen på nytt bör vi hyra, byta eller låna kläder. Eller varför inte satsa på vintage-mode!

För första gången finns också ett tydligt fokus på förmedling av kunskap via rörlig bild, vilket jag uppskattar.

Det säger sig självt att Tänk Om är en textdriven utställning, men museet har ansträngt sig för att underbygga all information med, i mitt tycke, utmärkta visuella exempel på fysiska plagg och föremål av både konstnärligt och praktiskt slag. För första gången finns också ett tydligt fokus på förmedling av kunskap via rörlig bild, vilket jag uppskattar.

ANNONS

En annan effekt av upplägget är att det inbjuder till återbesök och fokus på en del i taget. Från museets sida har man redan annonserat att ämnets bredd, komplexitet och aktualitet innebär att denna basutställning är ett ”levande projekt” vars innehåll kommer att byta skepnad med tidens gång. Mycket bra!

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”Kraft” –Examensutställning för HDK-Valands kandidatprogram i konsthantverk

LÄS MER:Recension: Examensutställning för HDK-Valands masterprogram i konsthantverk

LÄS MER:Recension: ”Låt hundra blommor blomma” på Röhsska museet

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS