Boel Ulfsdotter: Recension: HDK-Valand – ”Next in line” på Kristinelundsgatan 6-8

Trånga lokaler ger ett rörigt intryck för designstudenterna vid HDK-Valands examensutställning. Men Boel Ulfsdotter ser flera guldkorn, däribland ett gömt nunnekloster och en visualisering av den offentliga miljön i form av en hotellobby. ”Next in line” berör såväl politisk som social medvetenhet.

ANNONS
|

Årets examensutställningar av HDK:s designstudenter ger ett ovanligt rörigt intryck och det beror på att de får slåss om utrymmet i alltför trånga och icke-ändamålsenliga lokaler. Jag gör därför ett urval bland alla fina projekt som förhoppningsvis ska inspirera till ett besök av utställningen denna helg.

Kandidatstudenterna håller hus mitt emot entrén i en stor, ljus lokal som med lätthet lyfter fram deras verk. Det är också här betraktaren finner de mest tillgängliga projekten eftersom studenterna på denna nivå instrueras att arbeta visuellt avgränsat och med stränga, ämnesmässiga gränsdragningar. För den som är mindre bekant med designområdet är det en trygg och informativ utbildningsnivå att börja med.

ANNONS

Jag tittar länge på Stina Holgerssons multimodala visualisering av en offentlig miljö som den moderna hotellobbyn. Här har den traditionella receptionsdiskens centrala placering fått lämna plats för ett mer tidsenligt, mångsidigt utnyttjande av lokalen. Holgersson jobbar både med animation och modell samt tyg- och färgprover för att ge betraktaren en idé om hur en sådan kan se ut. Resultatet är på alla sätt lekfullt och flexibelt.

Även traditionellt textiltryck finns representerat på både kandidat- och masternivå. Rebecka Karlsborns ambitiösa mönsterserie med inspiration från några av våra mest kända myter och visuella troper är nyskapande på så sätt att hon har byggt upp delar av mönstren utifrån befintliga konstverk. Andra mer intellektuellt grundade projekt är Elsa Charlez detektivarbete kring det för omvärlden otillgängliga karmelitklostrets i Glumslöv utformning. Genom att utgå från offentliga planritningar har hon lyckats göra reda i klostrets olika interiörer och deras placering och kan på så sätt visa för omvärlden hur denna nunneordens egen, helt slutna värld ser ut.

Miljömedvetenhet i form av återanvändning av textilier och trä är ett annat tema som utforskas på flera olika plan

Minst lika spännande är de fantastiska bilder som utgör noden i Daphne Sivetidis projekt ”Om mormor var en plats” inom ramen för HDK:s masterprogram Child culture design. Utifrån ett antal barns berättelser om sina far/mormödrar, sin migration och nya identitet, kommer bilderna emot en med välgörande livsglädje och framtidstro.

ANNONS

Vidare på temat barnkultur och design visar Ranti Ekaputri sitt spännande projekt om hur man kan aktivera barns inomhuslek. Hon har till den ändan skapat ett mångsidigt lekobjekt som barnen själva formar efter pågående lek. Med hjälp av en video där Ekaputri själv använder lekmöbeln förstår betraktaren precis hur hon har tänkt och hennes projekt framstår för mig som både realistiskt och genomtänkt.

Denna politiska/sociala medvetenhet tar sig även andra uttryck i studenternas examensprojekt i form av diskussioner och gestaltningar av exempelvis rasism och kvinnors rättigheter. Årets upplaga vittnar med andra ord om en bred samhällssyn som öppnar upp för alla möjliga projektidéer.

Miljömedvetenhet i form av återanvändning av textilier och trä är ett annat tema som utforskas på flera olika plan, bland annat av Louise Bolin som har använt 500 lager textilspill till sin futon-liknande möbelprototyp. Rebecca Hedrén kallar sitt projekt ”Bortglömda rum” och det bygger på sjukhuspersonals och patienters gemensamma önskan om mer textil i vårdmiljön. Emil Erikssons masterprojekt går ut på att med en serie minimalistiska stolar visa hur skadat trämaterial kan förädlas och bli attraktivt, medan Linnea Nilsson visar vilket underbart uttryck en trämöbel kan få med sitt mjukt välvda skåp. Att döma av åter andra projekt på samma tema är just trä och textil angelägna ämnen för studenterna på skolans samtliga designprogram.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: HDK-Valand – ”Stirrar in i solen tills den blir lila” på Röda sten

LÄS MER:Recension: HDK-Valand –”Biting my tongue” på Göteborgs konsthall

LÄS MER:Recension: ”Origo” kandidatutställning för Fri konst på HDK-Valand på Konstepidemin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS