Psykiatrins monument på Backaplan säljs bit för bit

Psykiatrins monument har sedan i augusti tronat på Backaplan. Där har Carolina Falkholt, Anna Odell, Leif Holmstrand med flera diskuterat konstnärskap och psykisk ohälsa. Men nu är monumentet till salu.

ANNONS
|

Kanske vill du köpa en del av den unika, spretiga träskapelse som fått namnet Psykiatrins monument? Verket uppfördes på Backaplan i augusti och har sedan dess varit arenan för en rad samtal om konstnärskap och psykisk ohälsa.

LÄS MER:De vill bygga ett psykiatrins monument på Backaplan

Konstnärer som Carolina Falkholt, Anna Odell och Leif Holmstrand har bjudits in att diskutera temat liksom psykologer, akademiker och kritiker som Per Magnus Johansson, Christian Munthe, Ullakarin Nyberg, Sinziana Ravini och Elisabeth Punzi.

”En bit konsthistoria”

Men nu är sensommarens program över och monumentet är till salu.

– Vi försöker få det att leva vidare i någon form, förklarar projektledaren, konstnären Stefan Karlsson.

Han har verkat för att ge verket en mer permanent plats, men inte lyckats.

ANNONS

– Det hade varit fint om monumentet, eller delar av det, hade fått bevaras på Göteborgs konstmuseum eller inom VG-regionen.

LÄS MER:Här är Göteborgs konstverk som försvunnit eller förstörts

Än så länge har ingen nappat på erbjudandet att köpa monumentet, eller delar av det.

Hur hållbart är egentligen det här verket?

– Vi tänker oss att det skulle kunna överleva, hemma hos en privatsamlare eller på ett museum.

Varför skulle någon vilja köpa monumentet, eller delar av det?

– För att du får en bit konsthistoria. Vi gör ju inte det här för pengarnas skull utan för det roliga i tanken att det kanske överlever. Men hemma är det nog svårt att ha det, fast det beror ju på hur stort du bor..

LÄS MER:Psykiatripatienterna vill ha sin konstateljé kvar

Vem eller vilka konstnärer ligger bakom verket?

– Det är ett gemensamhetsverk, men mycket är skapat av Sebastian Rudolph Jensen som nyligen gick ut Akademin Valand.

Orkar ni inte frakta bort monumentet, eller varför säljer ni det egentligen?

– Nej, nej, nej. Just nu pågår en rivning, men vi sparar tre statyer som vi ser som rimliga att sälja.

Fyra timmar i telefonkö

Reaktionerna har över lag varit positiva såväl från butiksägare som från publik, förbipasserande och personal inom vården, enligt Stefan Karlsson.

– Allt har gått över förväntan. Bara en gång kom det lite klagomål, när vi hade ett band här som spelade. I lördags höll skådespelaren Ulf Rönnerstrand från Backateatern en fin performance i en tom butikslokal här, som vi fick låna. Han satt i en telefon i fyra timmar, och försökte ringa psykiatrivården affektiva, utan att komma fram. Verket var väldigt starkt, inspirerat av den position den anhörige får i psykiatrins labyrinter.

ANNONS

LÄS MER:Göteborgs konsthistoria visas i en källarskrubb

Konstrepubliken – psykiatrins monument:

Vad: är en social interaktiv walk-in skulptur som tar avstamp i den frustration och det missnöje patienter och vårdpersonal upplever med den psykiatriska vården.

Var: på parkeringen precis vid entrén till Backa 2, köpcentrumet på Backaplan.

Hur: konstnärerna och psykiatripatienterna bygger monumentet av lastpallar, plywoodskivor och annat flyttbart byggmaterial. Skulpturen färgas av varje deltagares gestaltning.

Vilka: Alla konstnärer som arbetar i projektet har erfarenheter som personal och patienter inom psykiatrin.

Curatorer: Sara Lännerström, Stefan Karlsson, Sebastian Rudolph Jensen, Bosse Melin, Inez Edström Thoresson, Sian Hedberg, Ronja Fridholm Engström, Mikael Sonnsjö, Lovisa Lorén

Föreläsare: Anna Odell, Per Magnus Johansson, Christian Munthe, Ullakarin Nyberg, Sinziana Ravini, Elisabeth Punzi, Max Liljefors, Simon Kyaga mfl

Finansiärer: Konstnärsnämnden, ABF, Göteborgs stad

Samarbetspartners: Backateatern, Psykiatri affektiva Sahlgrenska, Sonnsjö arkitektkontor AB, Vulkano, Kulturförvaltningen i Göteborg, Qtech live med mfl

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS