Esperantoplatsen är platsen som valts ut för monumentet, som ska vara en konstnärlig gestaltning av Göteborgs hbtqi+ historia.1986 flyttade RFSL:s Göteborgsavdelning in den höga gula tegelbyggnaden. Snart öppnades där också Hellmans Café, bokhandeln Rosa Rummet, ett bibliotek samt gayklubben Touch.
Esperantoplatsen är platsen som valts ut för monumentet, som ska vara en konstnärlig gestaltning av Göteborgs hbtqi+ historia.1986 flyttade RFSL:s Göteborgsavdelning in den höga gula tegelbyggnaden. Snart öppnades där också Hellmans Café, bokhandeln Rosa Rummet, ett bibliotek samt gayklubben Touch. Bild: Göteborg konst

Konstnärer sökes till Göteborgs nya hbtq+monument

Ett monument på Esperantoplatsen ska gestalta berättelser om hbtqi+kampen i Göteborg. Konstnärer uppmanas nu att anmäla sitt intresse.
– En jury kommer sedan att välja ut vilka tre idéer som går vidare, säger Claudia Schaper, processledare på Göteborg konst.

ANNONS

Bakom idén till det nya monumentet på Esperantoplatsen ligger en motion våren 2018 från Göteborgs kommunfullmäktige till Charles Felix donationsfond.

LÄS MER:Göteborg får hbtqi+-monument

Konstverket blir nu verklighet och i ett så kallat ”open call” söker Göteborg stad konstnärer som uppmanas lämna in arbetsprover.

– De ska också skriva en kortare text om sitt konstnärskap, och en motivering till varför det är relevant i förhållande till uppdraget, säger Claudia Schaper på kulturförvaltningen, processledare för offentlig konst.

Vad för slags monument vill ni helst se?

– Det har gjorts en ganska omfattande förstudie där vi bjudit in en rad konstnärer för det finns ju inte bara en historia, utan många. Det finns inte heller bara en plats, utan många platser som är relevanta i sammanhanget.

ANNONS

Varför valdes just Esperantoplatsen ändå ut?

– Förstudien visade på en plats som kan omfatta mycket, som är centralt belägen och lätt att mötas vid – både för enskilda och många tillsammans.

En ambitiös förstudie

Till Esperantoplatsens historia hör också att RFSL:s Göteborgsavdelning 1986 flyttade in den höga gula tegelbyggnaden. Snart öppnades också Hellmans Café, bokhandeln Rosa Rummet, ett bibliotek samt gayklubben Touch.

LÄS MER:Recension: ”Mitt queera Göteborg” av Sam Hultin

En ambitiös del av förstudien inför monumentet har skapats av konstnären Sam Hultin. Under rubriken ”Mitt queera Göteborg” samlade hen i fjol in över hundra berättelser från stadens hbtqi+personer. Projektet mynnade ut i en karta med en audioguide och en stadsvandring.

Anna Linder, Axel Karlsson Rixon, Rudy Loewe, Marie Falksten, Kolbeinn Karlsson och Leif Holmstrand är andra konstnärer som på olika sätt tagit sig an tematiken.

Fram till den 15 september uppmanas konstnärer nu anmäla sitt intresse för att gestalta monumentet på Esperantoplatsen. Därefter kommer Claudia Schaper tillsammans med en extern konstkonsult att göra en första gallring.

– Vi väljer ut ett antal intresseanmälningar som vi sedan kommer att presentera för en jury som har möte i oktober.

Vad är det för en jury?

– Bedömningsgruppen består av representanter för Göteborg konst, den externa konstkonsulten, två personer ur Göteborgs hbtq-råd, en representant för Park- och naturförvaltningen samt två externa personer som är sakkunniga inom konstområdet med erfarenhet av offentlig konst.

ANNONS

Varför just ett monument?

– Alltså vi vet ju inte exakt än vad konstnärernas förslag kommer att innehålla. Men att vi valt monumentet som form har flera skäl. Monument står för historieskrivning, och här finns verkligen historia – och historier – att skriva. Det finns också något storslaget över själva begreppet monument som inte behöver betyda att monumentet i sig är en stor fysisk gestaltning. Det kan lika gärna vara stort i andra bemärkelser: en stor tanke, rörelse eller grupp.

Fotnot: Hbtqi+ är ett samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

Hbtqi+monumentet vid Esperantoplatsen

Är tänkt att gestalta berättelser om hbtqi+kampen i Göteborg

I oktober 2021 tilldelas tre konstnärer varsitt skissuppdrag och får 50 000 kronor var i arvode.

I mars 2022 väljs den konstnär ut som får i uppdrag att färdigställa monumentet.

Budgeten för verket ligger på 1, 2 miljoner kronor exklusive moms.

Invigningen är planerad till hösten 2023

Ur kommunfullmäktiges motion 2018

”Av historien ska vi lära att vi aldrig ska glömma. Endast så kan vi utveckla staden och göra Göteborg bättre. Det fanns en tid då Göteborg var känt som "bögknackarstaden". Tillsammans med hbtq-personer, civilsamhället, politiker och tjänstpersoner, vände vi på den här utvecklingen.”

/- - - - /

" Göteborgs Stad bör uppföra ett konstverk för att gestalta denna kamp och stadens utveckling. Konstverket ska påminna oss om en tid som för alltid bör förpassas till det förflutna, men som samtidigt behöver synliggöras för att påminna om det ständiga och enträgna arbete som krävs för att realisera alla människors lika värde och rättigheter.

Konstverket ska också vara ett minne för att aldrig glömma och hyllning till dem som gått före. Till dem som aldrig kunde komma ut, till dem som brutit ny mark, till dem som kämpar idag och visar vägen. Till en ljusare morgondag, till dem som fortsätter att kämpa för oss, efter oss. ”

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS