Laura Ingemarsson: Skrik och sangria – tar de gröna ut segern i förskott?

Skrik, tårar och plastglas med ljummen sangria — så firades valresultat på de grönas valvaka i Paris på söndagskvällen. Vänsteralliansen Nya Folkfronten utropade sig själva till vinnare – men vem som faktiskt kommer bli premiärminister i Frankrike är långtifrån klart, skriver Laura Ingemarsson.

ANNONS
|

Valvakan för de franska gröna, Les Écologistes, äger rum på partikontoret i tionde arrondissementet i Paris. En liten bytta med salsa, en skål tortillachips och ljummen sangria står uppdukat på ett bord. Festligt på ett miljöpartistiskt vis.

En månad har gått sedan president Emmanuel Macron utlyste nyval i Frankrike, och på söndagen den 7 juli går fransoserna till valurnorna för andra gången.

Förväntningarna är både höga och låga i början av kvällen. Koalitionen Nya Folkfronten väntades förvisso bli större än regerande president Macrons valplattform Tillsammans, men mindre än högerextrema Nationell Samling med partiledaren Jordan Bardella och gruppledaren Marine Le Pen i spetsen.

ANNONS

Vid 20-tiden, när de första resultaten ska rapporteras, samlas partimedlemmarna och journalisterna runt tv-skärmen. Stämningen är förväntansfull, men samtidigt tryckt. Inom bara några få minuter kan det stå klart att Frankrike får sin första högerextrema regering sedan andra världskriget.

Trois, deux, un. Publiken räknar tillsammans ner till de första projektionerna. När siffrorna dyker upp brister publiken ut i glädjeskrik. På skärmen visar pajdiagrammet att Nya Folkfrontens rosa del blir större än både Macrons gula och Bardellas mörklila. Mascaratårar rinner längs kinderna på unga miljöpartister som omfamnar varandra. Plastglas fulla med den hemgjorda sangrian lyfts mot taket på partikansliet och de ropar:

”Vi har vunnit, vi har vunnit”.

Vinst är ett starkt påstående givet att partiet faktiskt bara ser ut att kamma hem mellan 33-36 mandat av nationalförsamlingens 577 platser. Koalitionen är även en bra bit ifrån parlamentarisk majoritet. Dessutom har de inte heller lyckats enas kring en gemensam premiärministerkandidat.

För nej, trots att Nya Folkfronten deklarerat sig som vinnare, är det inte säkert att president Macron nu kommer att nominera dem till att leda regeringen.

När Macron utlyste nyval samlades den breda vänstern snabbt under parollen Nya Folkfronten, Nouveau Front Populaire. En referens till Front Populaire, den antifascistiska koalitionen i 1930-talets Frankrike.

ANNONS

De fyra partierna enades över en natt kring en valplattform. I dag fyller koalitionen trettio dagar. De har ett partiprogram, men en gemensam premiärministerkandidat saknas fortfarande.

Kruxet kring premiärminister märks dock inte av i det gröna glädjeruset.

Motståndet mot Jean-Luc Mélenchon, ledaren av det största partiet i koalitionen, vänsterpopulistiska La France Insoumise, är stort. Inte heller är socialistpartiets toppkandidat Raphaël Glucksmann omtyckt.

Kruxet kring premiärminister märks dock inte av i det gröna glädjeruset.

— Ikväll har den sociala rättvisan vunnit. Ikväll har klimaträttvisan vunnit. Och ikväll har folket vunnit, säger partisekreteraren Marine Tondelier och möts av jubel.

Tondelier har själv nämnts som en potentiell premiärministerkandidat. Trots att de är näst minst i koalitionen, anses hon vara långt mindre kontroversiell än tidigare nämnda kandidater.

Folkmassan tar sig ut på gatan utanför partikansliet. Fyra sopbilar passerar genom gränden. Passande nog är de gröna. De tutar vilt och partimedlemmarna viftar entusiastiskt med sina flaggor till de förbipasserande. Någon börjar sjunga Marseljäsen och publiken stämmer in i nationalsången. Allons les enfants de la patrie, le jour de gloire est arrivé – ärans dag är här.

Bredvid mig står en kvinna och sjunger med. Jag frågar henne vem hon tror kommer bli premiärminister.

— Marine såklart. Alltså rätt Marine, säger hon och ler stort medan hon pekar på partisekreteraren.

ANNONS

Entusiasmen är stor, men inte förrän Macron utnämnt regeringschefen är valet avgjort på riktigt. Huruvida det blir rätt Marine återstår att se.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Timbro ville ta Berlin till Almedalen

LÄS MER:Möt Jordan Bardella –extremhögerns nya stjärna

LÄS MER:Jag följde med på EU:s bisarra jakt på unga väljare

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS