Johan Hilton: Nu råder storbråk mellan buskisstjärnorna

Käftsmällar och jäkelskap – fejden mellan Eva Rydberg och Adde Malmberg är oroväckande underhållande, skriver Johan Hilton.

ANNONS
|

Teaterformen buskis har länge dragits med ett lite ofarligt rykte: plirande gammgubbar som drar billiga vitsar och rimmar ”hutt” med ”prutt”, ungefär.

Sken kan dock bedra. På de scengolv där det tidigare rann snusdregel och hembränt flyter i dag, tja, kanske inte blod. Men närapå.

Just nu rapporterar nämligen Aftonbladet om en egendomlig fejd mellan två titaner inom svensk buskis. I ena ringhörnan står den svenska bondkomikens grande dame Eva Rydberg och vevar, i den andra privatteaterräven Adde Malmberg.

Konflikten rör sig i grund och botten om Rydbergs uppsagda kontrakt med Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Men det är påståendena som kastas hit och dit mellan de eldfängda kombattanterna som är själva grejen.

ANNONS

Har Malmberg meddelat att kommunen sagt att ingen i klanen Rydberg ska få jobba på Fredriksdal? Eller är han i själva verket utsatt för en bojkott från rabiata Rydbergfans på sociala medier? Tiger Eva Rydberg i sin tur om att hennes son faktiskt erbjudits arbete på teatern – av Adde Malmberg?

Mystiken tätnar och på sätt och vis är det kanske scenkonstens förbannelse. Till och med när det är på allvar ter det sig på något sätt som ... entertainment.

Det skulle antagligen kunna bli bra buskteater. Frågan är bara under vilken titel. ”Rabalder i Ramlösa”, ”Där fick du” och ”Kaos i folkparken” är i alla händelser redan upptagna.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Tuff konkurrens med Eva Rydberg – bolag lämnar

LÄS MER:Eva Rydberg spelar teaterdirektör i Helsingborg

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS