Nu kan rökarna sälla sig till spelmissbrukarna och porrköparna när de med sänkta blickar slantar upp för sin egen undergång.
Nu kan rökarna sälla sig till spelmissbrukarna och porrköparna när de med sänkta blickar slantar upp för sin egen undergång. Bild: Magnus Andersson/TT

Kajsa Bergström Feiff: Nu kan rökarna sälla sig till spelmissbrukarna

Cigaretter är ett meningslöst missbruk. Du kan inte bli rik, hög eller ens full. 7-eleven och Pressbyråns beslut att fasa ut all försäljning av cigaretter ligger helt rätt i tiden, skriver Kajsa Bergström Feiff.

ANNONS

Det finns inget så otrendigt i Sverige 2024 som att inte bry sig om sin egen hälsa. Så stark är tidens anda att vi också oombedda engagerar oss i andras. Vi applåderar viktresor, kräver plastbantade förskolor och kommenterar hjälpsamt om att byta ut grädde mot havremjölk på diverse receptsajter.

Och ändå, trots att vi alla väl står enade på denna nyttighetsmaxade barrikad upprättad mot döden, finns det få saker som är så obegripligt och direkt stötande som rökare.

Ändå syns de lite här och var. Förfular stadsbilden där de hukande från vädret tar en cigg i porten eller, gud förbjude, på hållplatsen. Vet de inte att det är livsfarligt? Till och med streamingtjänsterna varnar tittarna om att rökning faktiskt förekommer i den blodiga actionfilmen, så informationen bör inte ha undgått någon vid det här laget.

ANNONS

Cigaretter är ett meningslöst missbruk. Du kan inte bli rik, hög eller ens full. Det är bara en liten hälsofarlig stund, oftast i ensamhet, som rökaren delar med sin cigarett. Tiden då värdinnan satte fram ett askfat efter maten har sedan länge flytt. Rökningen är allmänt ansedd som snuskig och utförs precis som andra skamliga vanor i avskildhet.

Undantaget är de festliga tillfällen då tillräckligt många glas vin slunkit ner för att småbarnsföräldrar med barnvakt lystet ska börja snegla mot vanerökarnas medhavda cigarettpaket, i hopp om att få återuppleva en tid när ålder, död och förgänglighet var en abstrakt idé, snarare än en realitet.

Där kan de sälla sig till spelmissbrukarna och porrköparna när de med sänkta blickar slantar upp för sin egen undergång.

När 7-eleven och Pressbyrån nu annonserar att de ska fasa ut all försäljning av cigaretter till 2026, är det alltså ett beslut som ligger helt rätt i tiden. Inte bara är det bra för folkhälsan, det är också ett exempel på en annan av samtidens favoritidéer – Det Goda Företaget. Det är inte svårt att föreställa sig att det Reitan Convenience – franchisegivaren för både Pressbyrån och 7-Eleven – förlorar på karusellerna kommer de ta igen på gungorna, i form av en rejäl dos goodwill.

Rökarna får väl helt enkelt släpa sin krumma, ohälsosamma kroppar till en annan, långsamt borttynande företeelse – de små tobakskioskerna. Där kan de sälla sig till spelmissbrukarna och porrköparna när de med sänkta blickar slantar upp för sin egen undergång.

ANNONS

Gott så. Det kanske inte löser problemet med att inte alla förstår att livslängd är viktigare än njutning, men det gör i alla fall att hederligt folk slipper förfasa sig över deras osvenska beteende.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:När kriget nådde bostadsrättsföreningarna

LÄS MER:Låt oss få göra romantiska hjältar av epidemiologerna

LÄS MER:"Ingen vill betala femsiffrigt för att gå på julbord med E-type"

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS