Keramikern Lisa Larson är död

Den folkkära keramikern Lisa Larson har avlidit, 92 år gammal. Det meddelar familjen till SVT.

ANNONS
|

Lisa Larson föddes i småländska Härlunda 1931 och började redan i tonåren snida i trä. Hon utbildade sig senare på HDK-Valand i Göteborg och praktiserade på bland annat Kosta glasbruk hemma i Småland.

Lisa Larson hade sedan en lång karriär full av ikoniska verk och har tagit en självklar plats i det svenska folkhemmet.

På HDK-Valand träffade Lisa Larson sin blivande make Gunnar som då studerade vid Valands konstskola. De gifte sig i Göteborgs rådhus. Makarna Larson bodde i en rivningslägenhet i Kåken, ett område i Landala fullt av likasinnade konstnärer. Senare gick flytten till en ateljé på Gråberget.

ANNONS

– Jag har aldrig bott i en annan stad där jag trivts så bra. Det var en fantastisk miljö i Göteborg och livet där var väldigt inriktat på konst och utbildningen. Vi hade fina lärare, sade Lisa Larson i en intervju med GP 2022.

Lisa Larsons naivistiska och expressionistiska uttryck sköljde över allt från geometriska former till detaljrika reliefer – liksom de småskaliga, klassiska skulpturerna av djur och människor.

Hennes dekorativa djurfigurer blev snabbt mycket eftertraktade och lämpade sig särskilt väl för konstproduktionen vid Gustavsbergs fabriker. Utöver att formge verk för serieproduktion fortsatte Lisa att arbeta med unika vaser, skålar och skulpturer.

– Något som var väldigt häftigt med hennes konst var att den tilltalade så många. Det är väldigt få konstnärer som når dit – att både konstvärlden och folk i gemen älskar det som man håller på med. Den sade viktiga saker samtidigt som många tog det till sig. Det går inte att överdriva hur viktigt det har varit för keramiken, säger Oskar Juhlin på Gustavsbergs porslinsfabrik till TT.

Hennes konst finns på Lundbyskolan och Sahlgrenska

Larson gjorde också gjort konst för offentlig miljö på bland annat Lundbyskolan och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Hon finns representerad på Nationalmuseum och Nordiska museet i Stockholm, Röhsska museet i Göteborg samt museer i Norge, Italien, Österrike, Tyskland och Japan.

ANNONS

Utställningen ”Lisa Larson. Unikat” visas just nu Vandalorum i Värnamo.

– Lisa Larson var en helt otroligt varm, kreativ, ödmjuk och skarp människa och konstnär som var en fröjd att arbeta med. Hon inspirerade oss genom sin långa och väldigt unika gärning skulle jag vilja påstå, säger Vandalorums chef Elna Svenle till Dagens Nyheter.

Lisa Larson fortsatte arbeta under hela sitt liv. 2022 intervjuades hon av TT:

–  Jag önskar egentligen alla människor att få ha det så här bra. Att utöva någon sysselsättning som de kan gå upp i så helt som jag gör med det här. Jag mår så bra när jag sitter och jobbar.

Lisa Larson avled på måndagen i Nacka efter en tids sjukdom. Hon blev 92 år gammal.

Lisa Larson

Född: 1931, Härlunda i Småland.

Familj: Tre vuxna barn, maken Gunnar Larson som gick bort 2020.

Bakgrund: Som tonåring snidade Lisa Larson tre träfigurer som fångade en sommargäst i Smålands öga. Gästen var lärare på Slöjdföreningens skola i Göteborg som i dag är en del av HDK-Valand, och uppmanade Lisa att söka dit.

Hon antogs 1949 och tog examen fem år senare. Under utbildningen gjorde hon praktik på anrika designhus som Kosta glasbruk, Upsala-Ekeby, och Saxboverkstaden i Danmark.

Debut gjorde hon på Röhsska museet 1954. Hennes främsta lärare, konstnären Kurt Ekholm, skickade in en av hennes vaser i en tävling mellan nordiska konstindustriskolor. Den fick andra pris och i juryn satt Stig Lindberg som snabbt knöt Lisa Larson till Gustavsbergs porslinsfabrik. Under 1960-talet bodde Lisa även i Kalifornien med sin familj under ett år, hon skapade därefter en svartvit skulpturserie, ”Traffic” som sticker ut något i hennes konstnärskap.

Två av serviserna hon gjorde för Gustavsberg är klassiker som ”Stim” med svart dekor, och ”Matilda” med handmålad dekor i blått. 1980 blev Larson frilans och arbetade bland annat för tyska porslinsfabriken Rosenthal samt Höganäs-keramik.

Hon har även gjort stora offentliga verk genom väggreliefer på Lundbyskolan, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Nacka sjukhus. Larson har genom åren ställt ut på många gallerier och museum, bland annat på Röhsska museet 2016.

ANNONS