Katten ”Luffar-Lasse” har samlat in en halv miljon till Musikhjälpen

Under de senaste åren har katten ”Luffar-Lasse” blivit enorm i Trollhättan. Han älskar att besöka köpcentrumet Överby, och folk i staden tycker lika mycket om att träffa honom. Nu har den lille katten blivit nationellt känd i Musikhjälpen – och tjänat in över en halv miljon kronor.

ANNONS
|

Nästan varje morgon gör katten Lasse samma sak. Han äter en robust frukost, torrfoder och ett stycke påläggsskinka. Han tvättar sina triangulära öron, och går sedan över till tassar och buk. Sedan företar den tolvåriga katten en resa till Överby köpcentrum.

– I morse väckte han mig vid klockan tre för att han ville gå iväg, säger ägaren Elin Karlsson, som för några år sedan startade Facebookgruppen ”Luffar-Lasse”. Ett forum som i dag engagerar hela Trollhättan.

– Folk lägger upp bilder och videor på Lasse. Han har blivit en turistattraktion på köpcentrumet. Människor klappar honom, de tar kort. Han är överlag en katt med en väldigt stark vilja, menar Elin.

ANNONS

– Vi äger inte Lasse, Lasse äger oss.

Att ägas av en katt har fått flera effekter för familjen Karlsson. Om kvällarna måste de hämta Lasse med bil.

– Sedan vi skaffade honom för tolv år sedan har det växt fram till en rutin: Lasse går till köpcentrumet, främst på våren eller sommaren. När jag slutat jobba åker jag och hämtar honom, som om han vore en tonåring.

Om familjen inte kommer hoppar Lasse bara in i andra fordon. I förra veckan körde Elin upp framför köpcentret, för att hämta den gladlynta katten. Men då hade Lasse redan ordnat med transport hem.

– Han åkte med två jättesöta tjejer, de lade ut en rolig video i gruppen sen.

”Vi låter Lasse leva det liv han önskar”

Lasse är inte bara ovanligt fäst vid Överby Köpcentrum. Han är också en av få katter som hjälper till att betvinga världshungern. Det lilla djuret har nämligen en bössa i sitt namn på årets Musikhjälpen, något som TTELA var först med att rapportera om.

– En man, Patrik Starborg, ringde mig och frågade om han fick starta en insamling för Musikhjälpen i Lasses namn och jag sa såklart ja! Han följer visst honom på Facebook. Det är helt otroligt att Lasse, vår lilla bebis, vårt husdjur, är anledningen till allt det här, säger Elin Karlsson och låter munter.

ANNONS

I skrivande stund har Lasse erhållit 523 000 kronor. Familjen Karlssons två andra katter, Nisse och Hasse, har inte tjänat in någonting.

– De gillar framför allt att vara hemma.

Staty av Lasse kommer inom kort

Lasse skall nu också förevigas. I går gick många av Trollhättans medborgare till kommunhuset med en specifik uppgift: Att rösta fram en staty av den röda bondkatten. Resultatet var oomtvistligt. I en rondell vid Överby Köpcentrum kommer nästa sommar en liten utsmyckning stå. Lasse, placerad på ett hus. Elin Karlsson själv närvarade inte vid röstningen.

– Nej, min dotter hade gymnastikuppvisning. Men man kunde rösta på internet.

Här är modellen av det lilla monumentet.
Här är modellen av det lilla monumentet. Bild: Elin Karlsson

Har Lasses kändisskap förändrat något för er familj?

– Många har tankar och åsikter om hur han har det, vissa tycker att han ska vara inlåst och hemma. Sen blir jag igenkänd överallt, folk stannar och pratar om sina husdjur. De är jättesöta.

Kan du bli orolig när han hoppar in i andra bilar?

– Man får såklart tankar. Men jag har GPS på honom, och ser vart han är. Åker han iväg så märker jag det, då åker jag och hämtar honom. Vi kan inte låsa in honom, vi har bestämt oss för att låta Lasse leva det liv han önskar.

ANNONS

Musikhjälpen 2023

Musikhjälpen 2023 pågår hela denna vecka. Årets stad är Växjö, och det övergripande temat är ”Ingen ska behöva dö av hunger”

Katten Lasse har faktiskt samlat in pengar tidigare - över 6 000 kronor till Kattslussen i Trollhättan. Han är på detta, och många andra vis, barmhärtig.

LÄS MER:Luffar-Lasses Musikhjälpen-bössa gör succé – drar in flera tusen till välgörenhet

LÄS MER:Malake från Backa hyllas av Benjamin Ingrossos skivbolag

LÄS MER:Här är årets bästa konserter i Göteborg under 2023

LÄS MER:Eldkvarn och Kiss bluffade sina fans med falska farväl

LÄS MER:Recension: Stjärnenätter med Sofia Karlsson och Martin Hederos, Storan, söndag

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS