Kändisarna på Emmygalans röda matta

Natten till tisdag svensk tid gick den 74:e Emmygalan av stapeln på Microsoft theatre i Los Angeles. Hollywoods tv- och filmelit minglade på röda mattan, och Zendaya blev historisk som första svarta kvinna och yngsta skådespelerska att vinna pris för bästa huvudroll i dramaserie.

ANNONS
|

Tv-legendaren Oprah Winfrey inledde galan, som för första gången sedan pandemiuppehållet var tillbaka i full skala. Hon lämnade sedan över till kvällens värd Kenan Thompson, känd från SNL.

Flest nomineringar hade HBO-serien ”Succession”, om maktspelet i en mediefamilj. Serien vann pris för Bästa dramaserie, Bästa manus och Bästa manliga biroll (Matthew Macfeyden).

Zendaya blev historisk när hon andra gången fick pris i kategorin bästa kvinnliga huvudroll i en dramaserie för rollen Rue i "Euphoria". Hon är därmed den yngsta skådespelaren någonsin som har vunnit två Emmystatyetter, och den första svarta kvinnan som lyckats med samma bedrift.

Ingen stayett för Skarsgård

Lee Jung-Jae från "Squid game" fick pris för manliga huvudroll i en dramaserie, och den koreanska serie var nominerad i ytterligare 13 kategorier. Det är första gången en icke-engelskspråkig serie nominerats i de tyngre kategorierna på galan.

ANNONS

Svenske Alexander Skarsgård, som 2017 tilldelades en Emmy för sin biroll i ”Big little lies”, hade chans till ännu en statyett för sin gästroll i ”Succession”. Han fick dock se sig förbisprungen av Colman Domingo i ”Euphoria”.

"White lotus" fick flest priser under galan – fem stycken, bland annat Bästa miniserie, samt manus och regi för miniserie.

Vinnare i urval på Emmygalan 2022

Bästa kvinnliga huvudroll i en dramaserie: Zendaya i "Euphoria".

Bästa manliga huvudroll i en dramaserie: Lee Jung-Jae i "Squid game".

Bästa dramaserie: "Succession".

Bästa kvinnliga huvudroll i en komediserie: Jean Smart i "Hacks".

Bästa manliga huvudroll i en komediserie: Jason Sudeikis i "Ted Lasso".

Bästa komediserie: "Ted Lasso".

Bästa kvinnliga huvudroll i en miniserie: Amanda Seyfried, "The Dropout".

Bästa manliga huvudroll i en miniserie: Michael Keaton, "Dopesick".

Bästa miniserie: "The white lotus".

LÄS MER:Favoriterna kammade hem flest Emmystatyetter

LÄS MER:Kulturhändelser att se fram emot i höst

LÄS MER:Nu börjar tv-hösten – här är bästa tipsen vecka 36

LÄS MER:Kristallengalan 2022 – se kändisarna på röda mattan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS