Jörn Donner är död

Författaren och regissören Jörn Donner är död, meddelar familjen. Han avled på torsdagseftermiddagen, 86 år gammal.

ANNONS
|

I ett uttalande skriver familjen: ”I dag, torsdagen den 30 januari kl 14.30 avled Jörn Donner i Triangelsjukhuset i Helsingfors, i närvaro av kärnfamiljen efter en långvarig lungsjukdom, eller som han själv skulle ha uttryckt det, ’av hög ålder’.

Under sin långa karriär skrev han ett femtiotal böcker och regisserade runt 15 filmer. Han arbetade mycket tillsammans med Ingmar Bergman. 1983 fick han en Oscar för sin roll som producent bakom "Fanny och Alexander".

LÄS MER:"En vidsynt suverän iakttagare av samhälle"

Som författare var han mest känd för sin familjesvit om 14 böcker, som gavs ut från 1955 till 2011. I sviten ingår ”Far och son” från 1984, för vilken han belönades med Finlandiapriset, den finska litteraturens motsvarighet till Augustpriset.

ANNONS

Jörn Donner föddes 1933 i Helsingfors i ett svenskspråkigt hem. Han flyttade sedermera till Sverige och etablerade sig som en framträdande kulturpersonlighet både i Finland och Sverige. Han var på 1970-talet vd för Svenska filminstitutet.

Aktiv som politiker

– Han var en av Svenska Filminstitutet viktigaste vd:ar, och det är tack vare honom vi har "Fanny och Alexander". Han hade gått över budgeten och det var nästan så att medarbetarna inte fick lön, för han insåg att det här måste bara göras, säger Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet till TT.

På 1980-talet flyttade han tillbaka till Finland, där han engagerade sig partipolitiskt, som riksdagsman för Svenska folkpartiet och tre år som Europaparlamentariker för Socialdemokraterna.

Han var även en stridbar debattör och kallades av Expressens Bo Strömstedt för "Finlands argaste unga man". För många kommer han bli ihågkommen den tväre, rökande, svärande och supande finlandssvensken i tv-soffan.

Enligt Svenska Yle har det knappast funnits någon som kunnat mäta sig med Jörn Donner i finskt kulturliv när det kommer till arbetskapacitet och produktivitet – eller någon som kunnat reta gallfeber på så många men ändå vara älskad, hyllad och respekterad av minst lika många.

ANNONS