Den hyllade amerikanska författaren Joan Didion är död.
Den hyllade amerikanska författaren Joan Didion är död. Bild: KATHY WILLENS

Joan Didion död – led av Parkinsons

Författaren och journalisten Joan Didion har dött vid 87 års ålder. Hon led av Parkinsons sjukdom och avled under torsdagen i sitt hem på Manhattan, skriver New York Times.

ANNONS
|

Joan Didion slog igenom på 1960-talet och beskrivs av New York Times som en ”ledande förespråkare” av stilgreppet New Journalism. Mest känd är hon för romanerna ”Play It as It Lays” och ”The Book of Common Prayer”.

Hon gav ut flera romaner som handlar om kvinnornas frigörelse men som främst uppehåller sig vid dess negativa effekter, däribland "Run River" 1963 och "Lagt kort" 1970.

Didion skrev också den uppmärksammade självbiografiska boken "Ett år av magiskt tänkande" 2005, om året efter makens död. Uppföljaren "Blå skymning" 2012 handlar om dotterns död och de båda böckerna ligger till grund för en pjäs som hade urpremiär på Broadway med Vanessa Redgrave i huvudrollen 2007.

ANNONS

Nyheten om hennes död kom under torsdagen från det egna förlaget.

”Didion var en av landets mest skarpsinniga författare och skarpsinniga iakttagare. Hennes bästsäljande verk av skönlitteratur, kommentarer och memoarer har fått många utmärkelser och anses vara moderna klassiker”, skriver förlaget i ett uttalande.

ANNONS