Jill Johnson: Fick bajspapper i brevlådan

Den värsta hatstormen i Jill Johnsons karriär kom efter ett uttalande av Tommy Körberg. Det berättar countryartisten i en intervju med Dagens ETC, där hon också förklarar beslutet att aldrig spela för Sverigedemokraterna.

ANNONS
|

Jill Johnson har haft en relativt smärtfri musikkarriär utan större skandaler. Det vände under coronapandemin, då det blev känt att hon tagit emot 50 000 kronor i stöd för uteblivna intäkter från Kulturrådet.

Artistkollegan Tommy Körberg kommenterade stöden i Aftonbladet och nämnde särskilt Jill Johnson, som hade haft en omsättning på 10 miljoner i sitt bolag 2018: ”Lämna tillbaka dina pengar! Eller skicka dem vidare till någon som behöver dem”, sa Körberg till Aftonbladet.

Nu kommenterar Jill Johnson kritikstormen som följde på artikeln i en längre intervju med Dagens ETC:

– Jag har bearbetat detta jättemycket, det är den första och enda gången då jag fått hat och det gick så långt att jag fick bajspapper hemskickat i brevlådan. Det var grovt, jag var rädd och väldigt ledsen. Det var lite slump att jag blev måltavlan, vi var många som sökte de här bidragen, men Tommy Körberg hängde ut mig i Aftonbladet, det var i sig ledsamt, vi är ju kollegor och jag trodde att vi var vänner, säger hon till tidningen.

ANNONS

Spelar inte för Sverigedemokraterna

Hon upplevde anklagelserna om girighet som orättvisa och berättar att hon aldrig varit sjukskriven, vabbat för sina barn eller utnyttjat ett bidrag under sitt yrkesliv. Hon påpekar också att det är fler som är beroende av henne för sin försörjning.

– Jag har varit så väldigt arg och så besviken på människor. Jag blev väldigt ledsen och kommer aldrig att bli densamma igen, säger Johnson till Dagens ETC.

Jill Johnson har under hela sin karriär undvikit politiska frågor. Hon duckar omsorgsfullt att ta ställning i sitt program ”Jills veranda”, trots att programmet har berört ämnen som abort, rasism och homosexuellas rättigheter. Det har varit ett medvetet val att låta de egna ståndpunkterna stå tillbaka till förmån för gästens, berättar hon, även om det ibland varit jobbigt att framstå som okunnig. I stället har hon valt att låta sin ”offentliga person [...] handla om musik”:

– Jag har inte valt att jobba med politik och det är bara Sverigedemokraterna som jag tackat nej till att spela för. Jag är rent politiskt en person som skulle vilja plocka russinen ur en rad olika kakor.

LÄS MER:Recension: ”Jills veranda” med Nathalie "Cleo" Missaoui

LÄS MER:Recension: ”Jills veranda” med Ola Salo

LÄS MER:Recension: ”Jills veranda” med Sara Parkman – SVT

LÄS MER:Petter Stordalen vill göra Draken till Las Vegas – Jill Johnson inviger scenen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS