Jila Mossaed: ”Hans verk är viktiga nu och i framtiden”

Sedan krisen 2018 är hälften av Svenska Akademiens ledamöter nya. Två av dem är västsvenska Ellen Mattson och Jila Mossaed som ser valet av årets Nobelpristagare som ett steg in i framtiden.
– Valet är väldigt betydelsefullt, säger Jila Mossaed.

ANNONS
|

I ett år har författaren Ellen Mattson läst igenom hundratals böcker för att slutligen tillsammans med fyra andra akademiledamöter enats om vem som är värdig pristagare av Nobelpriset i litteratur 2021.

Abdulrazak Gurnah var en av flera kandidater på en lång lista med namn som Nobelkommittén valde mellan. Ellen Mattson, som har stol nr 9 i Akademien och är ny i kommittén sedan 2019, är mycket nöjd med årets pristagare.

LÄS MER:Visst syns ett småflin på Mats Malms läppar

– Han är en jättecentral röst i vår samtid. Berättelserna gestaltar en historia som givetvis alltid har varit aktuell, men det är på något sätt mer aktuell än någonsin. Exilen och migrationen, det är någonting som pågår runt omkring oss hela tiden.

ANNONS

Följ honom i drygt ett år

Ellen Mattson berättar att Gurnah i dag av politiska skäl är bosatt i Storbritannien. Något som återspeglas i hans litterära berättande.

– Hans huvudsakliga tema handlar om exilen av att ha lämnat ett sammanhang och sörja det, samtidigt som man befinner sig på en ny plats i världen där man också måste hantera olika uttryck av rasism.

Gurnahs modersmål är swahili, men hans verk är skrivna på engelska. Två romaner finns utgivna på svenska.

Ellen Mattson, ledamot i Svenska Akademien, sitter framför ett skrivbord med sin dator.
Ellen Mattson valdes in som ledamot i Svenska Akademien 2019 och sedan ett år tillbaka sitter hon med i kommittén som tar fram nobelpristagaren i litteratur. Arbetet har inneburit att hon läst igenom hundratals böcker det senaste året. Bild: Anna Tärnhuvud

Själv har Ellen Mattson följt honom under drygt ett år nu.

– Även för mig är det här ett ganska nytt författarskap.

Men i dag är hon påläst. Hon har läst alla han verk och favoritromanen är ”Paradiset”. Just den finns översatt till svenska och hon tycker att det kan vara en bra bok att börja med för den som är nyfiken på hans författarskap.

LÄS MER:Abdulrazak Gurnah skildrar vemodet efter revolutionen

Även författaren och poeten Jila Mossaed, som har stol nummer 15 i Svenska Akademien, är nöjd.

– Jag är oerhört glad. Hans verk är viktiga både nu och i framtiden, säger hon.

Akademien tar ett steg framåt

Abdulrazak Gurnah var för Jila Mossaed ett känt namn, även om hon fram till nyligen inte hade läst någon av hans romaner. En favorit är ”Den sista gåvan”.

Hon beskriver Gurnahs sätt att skriva som intelligent.

ANNONS

– Han tar pennan från kolonialismens hand och beskriver allt helt underbart utan att vara aggressiv och hotfull. Han berättar allt så vackert, säger hon.

Jila Mossaed, ledamot i Svenska Akademien, sitter vid ett bord och pratar.
Jila Mossaed har varit ledamot i Svenska Akademien sedan 2018. För henne var det inget enkelt val, men hon är glad att hon tog det steget. Bild: Anna Tärnhuvud

Svenska Akademien har fått en del kritik genom åren för att typiskt sett favorisera vita män. Med valet av Gurnah tar de nu ett steg in i framtiden, tycker Jila Mossaed.

– Valet är väldigt betydelsefullt. Men även att jag, en kvinna från Mellanöstern sitter med i Akademin sedan 2018, det är också historiskt, säger hon.

Även för Nobelkommittén är det oerhört viktigt att arbetet breddas. Men Ellen Mattsson tycker att det har hänt mycket det senaste decenniet.

– Men vi alla är medvetna om, och alla vill, nå längre ut än inom Europa.

”Förändringen kommer synas”

Därför tycker Ellen Mattson det är bra att Akademien framöver kommer att ta hjälp av omvärldsexperter som ska vägleda ledamöterna i valet av pristagare.

– Det som sker nu kommer att bära frukt och ha resultat de närmaste 10–20 åren. Förändringen kommer verkligen att synas.

Först efter jul börjar arbetet med att ta fram 2022 års Nobelpristagare. Men redan nu har Ellen Mattson några i åtanke. Men vilka de är tänker hon inte berätta.

– Jag kommer naturligtvis inte att avslöja några hemligheter, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:”Jag började gråta lite när jag nåddes av beskedet”

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS