Bild: Morry Gash

Harris förknippas med kokosnötter – kan det få Gen Z att rösta?

Kamala Harris är huvudperson på sociala medier efter att hon plötsligt blivit aktuell som presidentkandidat. Men kommer virala memes om kokospalmer och venndiagram ha någon politisk betydelse för valutgången i november?

ANNONS

Sedan Joe Biden meddelade att han hoppar av höstens presidentval har vicepresident Kamala Harris utkristalliserats som den troliga ersättaren, med stöd av en majoritet av demokratiska partiets delegater. Internet har reagerat på den politiska turbulensen med att ställa den nya presidentaspiranten i fokus. Det är ”Joever” och dags för Kamala.

”Skrattande Kamala”

Redan under valrörelsen 2020 har republikaner gått till attack mot Kamala Harris skratt. Donald Trump, som är känd för att ge sina politiska motståndare öknamn, har gett Kamala Harris epitetet ”Skrattande Kamala”.

Men hon har inte bara fått negativ uppmärksamhet på grund av det. På sociala medier sprids klipp där hennes skratt klipps in över låtar.

ANNONS

”Kamala IS brat”

Artisten Charli XCX som släppt sommarens stora hitalbum ”Brat” och ligger bakom trenden ”Brat summer” skrev “Kamala IS brat” i ett inlägg på X i söndags. Inlägget har tolkats som ett stöd till Harris kandidatur vilket hennes kampanj har anammat. På Harris officiella kampanjkonton i sociala medier postas inlägg i samma färg och samma font som pryder omslaget på ”Brat”.

”You think you just fell out of a coconut tree?”

Under ett tal i Vita huset förra våren citerade Kamala Harris sin mamma och sa ”Tror du att du bara föll ner från en kokospalm? Du existerar i sammanhanget av allt som finns runt omkring dig och det som fanns före dig?”.

Talet hölls under en ceremoni för ledare inom latinamerikansk utbildningsutveckling och handlade om att betona att arbetet med att hjälpa unga människor också behöver spegla de större behoven i samhället.

Ironiskt nog har just uttalandet om kokospalmen tagits ur sin kontext och blivit viralt flera gånger. Under de senaste dagarnas virala vända har talet klippts in över moderna poplåtar. Nu har kokosnöten blivit synonym med Kamala Harris.

Colorados guvernör Jared Polis postade bland annat en kokosnötsemoji och en kokospalmsemoji på X för att visa sitt stöd till henne. Senatorn Brian Schatz från Hawaii la ut en bild när han klättrar i ett träd för att plocka kokosnötter med texten ”Fru vice president, vi är redo att hjälpa”.

ANNONS

“I just love venn diagrams”

Kamala Harris har upprepat talat om sin kärlek till venndiagram, i synnerhet de med tre cirklar. Man behöver inte leta länge för att hitta sammanställningar av klipp där hon bekänner sin kärlek, alltid med samma fras: "Jag älskar venndiagram. Du vet, de tre cirklarna?" Harris kampanj har flitigt nyttjat att det hela blivit viralt.

“We did it, we did it Joe”

7 november 2020, när det slutligen stod klart att Biden och Harris hade vunnit det amerikanska valet laddade Kamala Harris upp ett klipp på Twitter. I det står hon i träningskläder på ett gräsfält och gratulerar Joe Biden över telefon. Klippet blev snabbt viralt och frasen "We did it Joe" började användas av vissa, bland annat Harris själv, som en vinstfras.

“What can be, unburdened by what has been”

"Det som kan vara, obelastad av det som varit" lyder frasen som Kamala Harris använt som något av ett mantra de senaste åren. Det finns klipp där alla gånger hon sagt det i olika tal har klippts samman. Men taget ur sin kontext låter slagorden lite som nonsens för många som i kommentarsfältet frågar vad som menas. Om det är något som memekultur älskar så är det just att bygga på nonsens.

Vad kan det få för politiska konsekvenser?

Marie Grusell, docent i medie- och kommunikationsvetenskap på Göteborgs universitet, tror att det de virala klippen är en fördel för Kamala Harris just nu men ser också en fara med dem.

ANNONS

– Det är en fördel just nu när hon har ett momentum. All uppmärksamhet hon kan få inför demokraternas konvent i augusti är jättepositiv.

Det kan även få följder på längre sikt. Memesen och klippen cirkulerar främst på plattformar som har en en ung målgrupp och Marie Grusell säger att det kan få fler yngre väljare att ta sig till vallokalerna. Men det är inte säkert att de bara mobiliserar demokraternas väljare.

– Det kan även sporrar republikaner som inte alls vill ha henne som president. Republikanerna kan även försöka använda det emot henne – ifrågasätta om hon är statsmannamässig och en bra representant för landet.

Det finns även en risk för att Kamala Harrris egen kampanj kväver vågen genom att blanda sig i.

– Det ska vara autentiskt och organiskt om det ska få genomslag så kampanjen borde vara försiktiga men jag förstår att de spinner vidare på det när de har chansen.

Men framför allt är memes en färskvara med kort hållbarhetsdatum. Människor slutar dela saker som är virala inom några dagar för att man tror att alla redan sett bilderna och klippen.

– Det kommer dö ut om det inte kommer nya klipp, säger Marie Grusell.

ANNONS

LÄS MER:Kändisarnas stöd – ett tveeggat svärd för presidentkandidater

LÄS MER:Därför är Taylor Swift en maktfaktor inför presidentvalet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS