Här är snackisarna från Britney Spears memoarer

Otrohet, abort och blottande skildringar av det omtalade förmyndarskapet. Britney Spears självbiografi ”The woman in me” har redan innan den släppts skapat rubriker. GP listar snackisarna du behöver ha koll på.

ANNONS
|

Stjärnans självbiografi ”The woman in me” släpps först under tisdagen, men redan nu har den gett upphov till en hel del rubriker. I boken skriver Britney Spears bland annat om hur hon upplevde det omtalade förmyndarskapet som hon var fast i under 13 år.

– Det är äntligen dags för mig att höja min röst och tala ut, och mina fans förtjänar att höra det direkt från mig. Ingen mer komplott, inga fler lögner – bara jag som äger mitt förflutna, mitt nu och min framtid, säger Britney Spears i en intervju med People Magazine, som även publicerat utdrag ur memoarerna.

ANNONS

Enligt Page Six är boken skriven med hjälp av en spökskrivare, Sam Lansky, författare och journalist som tidigare skrivit för bland annat Time magazine och porträtterat stjärnor som Madonna och Adele.

Här är de största snackisarna ur ”The woman in me”.

Abort och otrohet under förhållandet med Timberlake

Britney Spears och Justin Timberlake i sina ikoniska jeanskläder på American Music Awards 2001.
Britney Spears och Justin Timberlake i sina ikoniska jeanskläder på American Music Awards 2001. Bild: Mark J. Terrill

Britney Spears och Justin Timberlake träffades redan som barn 1992 när de båda var med i tv-programmet ”The Mickey Mouse Club”. Runt millennieskiftet var de musikvärldens stora it-par, men förhållandet kantades av otrohetsrykten – särskilt efter att Timberlake släppt break up-låten ”Cry me a river” som ryktades handla om Spears.

I sina memoarer erkänner Britney Spears att hon kysste sin koreograf Wade Robson samtidigt som hon var ihop med Timberlake. Spears menar dock att Timberlake inte heller var oskyldig. Enligt TMZ hävdar hon i boken att han var otrogen mot henne med ”en annan kändis”, som hon inte vill namnge.

Under parets relation ska Britney även ha genomfört en abort, avslöjar hon. Att hon och Timberlake var med barn var för hennes del ”en överraskning” men inte ”en tragedi”.

”Men Justin var definitivt inte glad över graviditeten. Han sa att vi inte var redo för en bebis i våra liv, att vi var alldeles för unga”, skriver hon enligt People.

ANNONS

”Om det hade varit upp till mig själv så hade jag aldrig gjort det. Och ändå var Justin så säker på att han inte ville bli pappa.”

Nu tror många fans att Britney Spears låt ”Everytime” från 2003 handlar om just aborten, särskilt eftersom hon i videon befinner sig på ett sjukhus med en kvinna som föder barn.

Justin Timberlake har ännu inte kommenterat saken.

Var nära att spela mot Ryan Gosling i ”The Notebook”

Britney på besök i Stockholm för galapremiären av ”Crossroads” 2002.
Britney på besök i Stockholm för galapremiären av ”Crossroads” 2002. Bild: JACK MIKRUT

Britneys skådespelarkarriär blev kort. Hon medverkade i coming of age-filmen ”Crossroads” 2002 men upplevelsen var inte lätt för henne, skriver hon i biografin.

”Jag tror jag började med ’method acting’ – bara det att jag inte visste hur jag skulle bryta mig ut ur min karaktär. Jag blev verkligen den här andra personen.”

Efter ”Crossroads” ska hon dock ha varit nära att få huvudrollen i den romantiska filmen ”The Notebook” med Ryan Gosling.

”Det var jag och Rachel McAdams kvar i castingen, och även om det hade varit kul att återse Ryan Gosling efter vår tid i ’The Mickey Mouse Club’ är jag glad att jag inte gjorde det”, skriver Britney i biografin.

Sammanbrottet 2007: ”Mitt sätt att slå tillbaka”

Britney Spears lämnar en tatueringsstudio i LA med huvudet rakat i februari 2007.
Britney Spears lämnar en tatueringsstudio i LA med huvudet rakat i februari 2007. Bild: AP Photo/KABC-TV

I mitten av 00-talet var Britney Spears tätt uppvaktad av press och paparazzi-fotografer. Hon syntes ofta festa med kändisar som Paris Hilton och Lindsay Lohan. I memoarerna skriver hon enligt The New York Times att det ”aldrig var så vilt som pressen försökte få det att bli” och att hon varken hade något intresse av tunga droger eller hade problem med alkohol. I stället började hon ta ADHD-medicin som ”gjorde mig hög, ja, men vad jag fann ännu mer lockande var att det gav mig några timmar där jag kände mig mindre deprimerad”.

ANNONS

I februari 2007 rakade Britney Spears av sig håret och attackerade paparazzi-fotografer med ett paraply, något som ansågs vara ett tecken på hennes sammanbrott.

”Jag hade blivit så uttittad när jag växte upp. Jag hade blivit betraktad uppifrån och ner och folk hade sagt till mig vad de tyckte om min kropp sedan jag var tonåring. Att raka mitt huvud och att bete mig utåtagerande var mitt sätt att slå tillbaka”, skriver Britney Spears enligt People.

Hon skriver även att hon vid tillfället ska ha varit ”utom sig av sorg” efter en släktings död och i och med vårdnadstvisten som pågick mellan henne och exmaken Kevin Federline.

”Veckorna utan mina barn tappade jag det om och om igen. Jag visste inte ens hur jag skulle ta hand om mig själv”

”Jag kan villigt erkänna att i plågorna av allvarlig förlossningsdepression, att min man övergav mig, tortyren i att separeras från mina två barn, min älskade moster Sandras död, och det konstanta trycket från paparazzi, hade jag på vissa sätt börjat tänka som ett barn”, fortsätter hon i boken, enligt The New York Times.

Öppnar upp om förmyndarskapet

Pappa Jamie Spears var under lång tid förmyndare för sin dotter. Nu öppnar hon upp om förmyndarskapet i sina memoarer.
Pappa Jamie Spears var under lång tid förmyndare för sin dotter. Nu öppnar hon upp om förmyndarskapet i sina memoarer. Bild: AP Photo

2008 blev Britney Spears omyndigförklarad och hennes pappa Jamie Spears utsågs att bestämma över både hennes ekonomi och privatliv. Förmyndarskapet varade i olika former ända fram till 2021. Allt hon gjorde kontrollerades, även vem hon dejtade eller umgicks med, skriver Britney i memoarerna.

ANNONS

”Jag gick från att festa mycket till att bli en riktig munk. Säkerhetsvakter gav mig färdigförpackade kuvert med medicin och såg till att jag tog dem. De satte på föräldrakontroll på min iphone. Allting synades och kontrollerades. Allt.”

Allt motstånd hon gjorde ignorerades eller förminskades, enligt Britney.

”Jag nämnde till och med förmyndarskapet i en pratshow 2016, men på något vis kom inte den delen av intervjun med i sändningen sen. Huh. Så intressant.”

Trots att hon ansågs ”för sjuk för att välja sin egen pojkvän” var hon frisk nog att medverka i pratshower och turnera världen över, påpekar hon. Om sin pappa skriver hon:

”Jag började tro att den enda anledningen jag var satt på jorden för honom var för att tjäna pengar åt dem.”

Hennes pappa ska också ha sagt ”Jag är Britney Spears nu”, enligt memoarerna. Jamie Spears har flera gånger försvarat sin del i förmyndarskapet som ett försök att skydda sin dotter från att utnyttjas ekonomiskt.

Free Britney-rörelsen: ”Det mest fantastiska jag sett”

Fans till Britney protesterar mot förmyndarskapet 2021.
Fans till Britney protesterar mot förmyndarskapet 2021. Bild: Jose Luis Magana

I slutet av 2018 lades Britney Spears in på rehab, där hon var ”inlåst mot sin vilja i månader” och medicinerades med litium.

”Jag fick inte gå utomhus. Jag fick inte köra bil. Jag var tvungen att lämna blod varje vecka. Jag fick inte ta ett bad själv. Jag fick inte stänga dörren till mitt rum”, skriver Britney.

ANNONS

Det var på kliniken i Beverly Hills som en sköterska för första gången visade henne klipp på fans som ifrågasatte hennes förmyndarskap under hashtaggen #FreeBritney.

”Det var det mest fantastiska jag sett i mitt liv. Jag tror inte folk vet hur mycket #FreeBritney-rörelsen betydde för mig, speciellt i början.”

Att förmyndarskapet till sist upphörde var en lättnad, skriver hon vidare.

”Mannen som skrämt mig som barn och härskat över mig som vuxen, som hade gjort mer än någon annan för att undergräva mitt självförtroende, hade inte längre makten över mitt liv.”

Inte motiverad att göra ny musik

Britney Spears på scen i Taiwan 2017.
Britney Spears på scen i Taiwan 2017. Bild: Chiang Ying-ying

De utdrag som publicerats ur Britneys memoarer har hittills inte gett mycket hopp om ny musik från popstjärnan.

”Musik var mitt liv, och förmyndarskapet var dödligt i det avseendet, det krossade min själ”, skriver Britney Spears i ”The woman in me”.

Hon nämner sitt samarbete med Elton John som släpptes förra året, men menar att hon inte känner sig motiverad att skriva ny musik trots att hon nu kan skapa fritt igen.

”Att ta mig framåt i min musikkarriär är inte mitt fokus för tillfället. Det är dags för mig att sluta vara den som andra vill att jag ska vara; det är dags att hitta mig själv på riktigt.”

ANNONS

LÄS MER:Så startades Free Britney-rörelsen och därför är den mer aktiv än någonsin

LÄS MER:Recension: ”Britney vs Spears”

LÄS MER:Britney Spears fri från förmyndarskapet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS