Guldkornen på Göteborgs kulturkalas augusti 2021

Årets Kulturkalas kommer att vara mestadels digitalt – men enstaka biljetter finns kvar till filmvisningar och andra händelser på stan. Kulturredaktionen guidar till helgens höjdpunkter.

ANNONS
|

Matti Ollikainen, Avalon, fredag kl 17-21

Den sträve pianisten Matti Ollikainen har en unik förmåga att fånga sina lyssnare. En och annan hotellgäst lär sätta ölen i vrångstrupen när Ollikainen nu ensam ger sig på att tolka The Great American Songbook. Ingen bokning, men först till kvarn gäller.

Beatbattle i Kviberg, Pjäshallen, fredag, kl 18.00

Ta med dig dina bästa beats och kom till Kviberg. Känner du dig manad, har rytmen i blodet och är mellan 13 och 30 år, så kan du delta i Kulturkalasets tävling med Essence of Hiphop. Du har en timme på dig att skapa ett beat ur de samplingar och sound som du får på plats. Alla tävlande utgår från samma material. Du ska alltså även ta med dig tre egenproducerade beats som du får spela upp inför domarna. Fina priser utlovas till finalisterna.

ANNONS

Ljung på Pustervik, fredag kl. 19:15 - 19:40

Göteborgsbaserade Olivia "Ljung" Ljungquist har spelat förband till Kite och körar med Sarah Klang. Hennes egen storslagna elektroniska musik är både mörk och mystiskt, inspirerad av ikoner som Björk och Fever Ray. Ljung arbetar mycket med det visuella på scen så konserten gör sig säkerligen bra på Pustervik (i mån av plats), men går också att streama hemifrån.

Silvana Imam, Götaplatsen, fredag 21:00 (digital konsert)

Silvana Imam har sparat på krutet under sommaren 2021. Bara för att kunna bränna av allting i en unik föreställning som spelas in i förhand på och omkring Götaplatsen och sedan visas gratis för alla på gp.se. Showen, som blir något annat än ”en vanlig konsert” är ett samarbete mellan Kulturkalaset och Göteborgs-Posten och ingår i tidningens satsning på att hålla musiken levande under pandemin.

LÄS MER:GP visar konsert med Silvana Imam

Fri entré på Röhsska museet hela lördagen

Röhsska bjuder till och har fri entré hela dagen på lördag. Passa på att se utställningen ”Arkitekturvisioner: Brunnsparken” och besök museets nya ståtliga basutställning om 1700-talet.

Samtal mellan Martin Engberg och Jenny Tunedal på Pustervik, lördag kl 12

Författaren Martin Engberg, kritiker på GP Kultur, samtalar med poeten Jenny Tunedal om sin nya roman ”Den röda pojken” på Pustervik kl 12, ett samtal som också sänds digitalt.

”Tiny Walking Hotel Festival” på Waterfront hotel, lördag och söndag kl 12-18

Hotellet vid Klippan upplåter sina lokaler till tio performance- och scenkonstnärer baserade i Göteborg. Konstverken framförs live över flera timmar under helgen och publiken kan komma och gå som den vill. Poetiska, vackra och angelägna verk utlovas.

ANNONS

”Göteborg Jazz Orchestra och Georg Riedel” på Brewhouse, lördag kl 18-20

Georg Riedel är en av Sveriges mest berömda, och mest omtyckta, jazzmusiker med skivor som ”Jazz på svenska”, tillsammans med Jan Johansson, och låtar som ”Idas sommarvisa” i bagaget. Under konserten kommer det att framföras både äldre och helt nya, specialskrivna verk tillsammans med storbandet Göteborg Jazz Orchestra.

”En runda till” på Götaplatsen, lördag kl. 21:30

Kulturkalaset samarbetar med Göteborgs filmfestival och bjuder på gratis utomhusbio på Götaplatsen. Det blir den Oscarsbelönade alkoholromantiska ”En runda till” av Thomas Vinterberg med Mads Mikkelsen i huvudrollen som visas på festivalens största duk. Men det gäller att få tag på biljetter för att undvika trängsel.

Samtal om romanen "Ya Leila” på Pustervik, söndag kl 14.30

Göteborgsbaserade författaren Doniah Salehs debutroman ”Ya Leila” har gillats av kritikerna och nominerats till flera priser. Men pandemin har satt stopp för många av de författarsamtal som boken sannerligen förtjänar. Nu finns äntligen chansen!

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS