Guldbaggevinnaren Joel Spira fick en hjärtattack på gymmet

För två veckor sedan råkade 42-årige skådespelaren Joel Spira ut för en kraftig hjärtattack. Nu har ha återhämtat sig – och just vunnit en Guldbagge. På tisdagen berättade han om händelsen i ”Talkshow i P1”.

ANNONS
|

På måndagskvällen klev en glädjestrålande och märkbart rörd Joel Spira, 42 år, upp på scenen på Cirkus i Stockholm för att ta emot en Guldbagge för bästa manliga huvudroll. Han fick priset för sin insats som Dimman i ”Syndabocken”, Axel Peterséns egensinniga thriller om manlig vänskap och utlands-svenskar på Malta.

Under sitt tacktal grät han öppet och tackade hela filmteamet – men även sin fru Annie för att hon räddat hans liv. ”Annars hade jag verkligen inte stått här” sa skådespelaren lite kryptiskt, med gråten i halsen. Det var en formulering som blev lite hängande i luften under den festliga galan. På tisdagseftermiddagen fick den sin förklaring, när Joel Spira berättade mer om händelsen han syftade på i ”Talkshow i P1”.

ANNONS

Befann sig på gymmet när han började känna smärta

För två veckor sedan råkade han ut för en kraftig hjärtinfarkt.

– Jag hade inte tänkt säga någonting, men. Jag råkade faktiskt ut för en hjärtinfarkt för ungefär två veckor sedan. En sådan jätteakut hjärtinfarkt, som visade sig vara ärftlig, berättar skådespelare under samtalet med programledarna Katherine Zimmerman och Jonas Bonnier.

Det var när han befann sig på gymmet som han började känna smärta. Väl hemma bestämde sig Joel Spiras fru för att ringa ambulans och skådespelaren fick åka till sjukhuset.

– Som tur var kom jag in väldigt snabbt och på en timme var jag opererad och klar i princip. Nu är jag helt återställd och fullt frisk. Jag ville inte göra det till en nyhet, men jag var tvungen att säga något till henne, att tacka henne för det. I princip räddade hon livet på mig, säger skådespelaren i P1.

I programmet får han frågan om han kan leva som vanligt nu.

– Absolut, men det var några timmar där det inte var helt klart kanske. Men tack vare det snabba agerandet så är det som vanligt, svarar Joel Spira som tillägger att han faktiskt känner sig fysiskt bättre nu än tidigare eftersom han ”har ett bättre hjärta i dag”.

ANNONS

Samtidigt passar han på att rekommendera andra i 40-årsåldern att kolla upp sina värden om de på något sätt känner en sviktande hälsa.

LÄS MER:Punkiga ”Paradiset brinner” är en värdig Guldbaggevinnare

LÄS MER:"Paradiset brinner" fick Guldbagge för bästa film

LÄS MER:Prisrekord, kritik och nya regler på Guldbaggegalan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS