Bild: Ola Kjelbye

Guide: Det här händer i Göteborg i helgen, vecka 40

Minns ett helgon och välsigna ditt husdjur, gå på bio, bli skrämd eller prova stadsteaterns scenkläder. Det råder sannerligen ingen brist på mängd eller bredd på de aktiviteter som äger rum i Göteborg i helgen. GP listar några evenemang.

ANNONS
|
Djur välsignas i Domkyrkan på Franciskusdagen.
Djur välsignas i Domkyrkan på Franciskusdagen. Bild: Johan Nilsson/TT

Djurvälsignelse i Domkyrkan, fredag 4 oktober 16-17

Om man mot all förmodan glömt bort att Franciskusdagen infaller 4 oktober till minne av helgonet Franciskus kommer här en påminnelse. För att uppmärksamma och minnas Franciskus, som är djurens skyddshelgon, kommer Domkyrkan välsigna alla djur som kommer förbi mellan 16 och 17.

Avenyn för Världens barn, Göteborgs stadsteater, 5 oktober

Till förmån för Världens Barn anordnar Avenyns kulturinstitutioner en insamlingsdag med mat och kultur för hela familjen. Stadsteatern erbjuder aktiviteter för barn under hela lördagen. Biljetterna till Anna Bjelkeruds sagoläsning och Sonny Koroschetz dansworkshop är redan slut men det är fritt fram att testa teaterkostymer och klä ut sig mellan 11-13.

Halloween på Liseberg.
Halloween på Liseberg. Bild: Jenny Ingemarsson

Halloween i Lisebergsparken, öppning fredag 4 oktober

Med en knapp månad kvar till Halloween blir Liseberg en kuslig plats med skrämmande aktiviteter för både stora och små. Nytt för i år är att besökarna kan gå på en promenad genom sagoskogen men också uppleva “Nattsvart på Gasten”.

ANNONS
Göran Hugo Olssons dokumentärfilm kommer även bli tv-serie.
Göran Hugo Olssons dokumentärfilm kommer även bli tv-serie. Bild: story

Israel Palestina på svensk tv 1958-1989, premiär fredag 4 oktober

Regissören Göran Hugo Olsson har djupdykt i SVT:s och har, som man kan förstå av titeln, undersökt hur Israel och Palestina porträtterats i svensk tv 1958 till 1989. Resultatet är en tre och en halv timmes lång tillbakablick som blandar vardagsberättelser och internationella politiska kriser. Dokumentären är både en exposé över det förändrade medielandskapet och ett verktyg som kan hjälpa oss förstå vår samtid bättre.

Division 7, Pustervik, 5 oktober

”Stockholms bästa Göteborgsband” Division 7 intar Stora klubben på lördag kväll. Bandet är aktuella med albumet ”Hundhuvudet” som kom tidigare i år efter det kritikerrosade debutalbumet “Paradis Garage”som kom 2023. Med sig på scen har de rockbandet Sjuk hus.

Nattvak hade premiär förra fredagen.
Nattvak hade premiär förra fredagen. Bild: OLA KJELBYE foto

Nattvak, Göteborgs stadsteater, fredag 4 och lördag 5 oktober

Den uppmärksammade pjäsen “Nattvak”, skriven av Alejandro Leiva Wenger och i regi av Martin Rosengardten, hade urpremiär på Göteborgs stadsteater förra fredagen. Pjäsen beskrivs som en psykologisk thriller som GP:s recensent Lis Hellström Sveningson kallar “ett drama för många att känna igen sig i och ängsligt undra hur det ska gå”.

LÄS MER:Han lyfter fram argument för fred i Israel och Palestina

LÄS MER:Recension: ”Nattvak” på Göteborgs stadsteater

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS