Mikis Theodorakis fotograferad under en presskonferens i tyska Aachen i november 2005. Han betraktas som Greklands främste kompositör och har skrivit en imponerande mängd verk: symfonier, operor, filmmusik, protestmarscher, visor med mera.
Mikis Theodorakis fotograferad under en presskonferens i tyska Aachen i november 2005. Han betraktas som Greklands främste kompositör och har skrivit en imponerande mängd verk: symfonier, operor, filmmusik, protestmarscher, visor med mera. Bild: HERMANN J. KNIPPERTZ

Grekiske kompositören Mikis Theodorakis har gått bort

Den världsberömde musikern, dirigenten och politikern Mikis Theodorakis har gått bort. Allra mest känd för den breda allmänheten är han för musiken till filmen ”Zorba”.

ANNONS
|

Den grekiske kompositören, dirigenten och politikern Michail "Mikis" Theodorakis är död.

– Han gav identitet och självkänsla åt hela sitt folk, och det säger något att Grekland nu utlyst tre dagars landssorg. Jag förstår inte hur de ska överleva det här, säger vännen och sångerskan Arja Saijonmaa till GP.

Hon beskriver Theodorakis som en av århundradets viktigaste personer. En enastående kompositör med förmåga att förena musiken med mål och mening i mer samhällelig bemärkelse.

– Han är populärmusikens svar på Schubert. En melodins geni med magnifika rytmiska variationer. Han lärde mig vad en sång har förmåga att göra: störta en diktatur!

ANNONS

Theodorakis föddes på ön Chios 1925 och växte upp bland annat i Kefalonia, Patras, Pyrgos och Mytilene där folkmusiken tidigt kom att prägla hans liv. Redan som barn ville han bli kompositör, och 1942 gav han sin första konsert.

Mikis Theodorakis spelade på bozouki och andra folkliga instrument, och höjde därmed statusen för dessa. Bland hans mest kända verk är det storslagna oratoriet ”Axion Esti” för kör, klassisk orkester och grekiska instrument, ”Maunthausen trilogy” om förintelsen, ”Canto General” med text av Pablo Neruda, ”En sång till friheten”, i översättning av Bo Setterlind, ”Det är tid att sjunga sånger” och ”Kampen ska fortsätta” som Lars Forsell har tolkat.

Känd för musiken i ”Zorba”

Folkkär och känd för den breda allmänheten blev han med musiken han skrev till Michael Cacoyannis dramakomedi ”Zorba” (1964) med Anthony Quinn i huvudrollen.

Han skrev även musik till filmer som ”Z- Han lever” (1969), Costa-Gavras svarta satir om den grekiska juntan, och ”Serpico”(1973), Sidney Lumets thriller om poliskorruption med Al Pacino i huvudrollen.

Under juntatiden, 1968-1972, satt den vänsteraktive musikern Mikis Theodorakis fängslad och blev då även torterad.

En rad internationella artister och musiker medverkade i en internationell kampanj för att få honom frisläppt. Aktionen lyckades och därefter levde Mikis Theodorakis en period i exil.

ANNONS

Många gånger har han gästat Sverige, första gången 1971 som dirigent för Radiosymfonikerna. En rad av hans politiska sånger har översatts till svenska och framförts av artister som Arja Saijonmaa, Sven-Bertil Taube och Lena Granhagen.

Hyllades på 90-årsdagen

Arja Saijonmaa har skrivit boken ”En ung naken kvinna – mötet med Mikis” (2011) om vännen Mikis Theodorakis. Författaren Theodor Kallifatides har också översatt Theodorakis verk ”Fem meter från min cell” till svenska.

Efter exilen återvände Mikis Theodorakis till Grekland där han vid flera tillfällen satt i landets parlament.

2015 hyllades Mikis Theodorakis, som då fyllde 90 år, på konstmusikfestivalen på Musikaliska i Stockholm. Theodorakis poesi och pianomusik mötte då sånger av Hadjidakis, Skalkottas och Messiaen. Författaren Theodor Kallifatides läste vid samma tillfälle även sina svenska tolkningar av Theodorakis dikter.

Mikis Theodorakis avled i hemmet i centrala Aten, sedan han drabbats av hjärt-lungstopp. Han blev 96 år.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS