Salta bad längs västkusten – historiska bilder

Folkhemsbikini, skrindor, uppblåsbara flytetyg och vattenpolo.

ANNONS
|

Bildprojektet ”Västkusten förr” – ett samarbete mellan Stampen Media och västsvenska museer – fortsätter. I dag presenteras ett tema som förhoppningsvis kommer att bli allt aktuellare de närmaste veckorna: bad.

Bild: Bohusläns museum

Ett minimalt flytetyg

Mindre än så här kan en båt inte bli. Bohusläningens medarbetare Arne Andersson fångade den 1 juli 1958 detta ögonblick, då tre grabbar kastade sig ut i en gummibåt i Skeppsviken i Uddevalla. I Bohusläningens reportage namngavs rentav pojkarna i gummibåten: Lars Munter, Göran Bentzer, och Kai Svensson.
Bild: Hjörnearkivet

Den forna stormakten Sverige

”Simmare” lyder den lakoniska arkivinformationstexten till denna bild, som i Hjörnearkivet är daterad den 26 september 1926. Men badmössorna i två olika kulörer tyder på att det snarare handlar om vattenpolo någonstans i Göteborg. Sverige var något av en stormakt inom vattenpolon under sportens inledande decennier. 1920 års OS-brons var den sista – eller senaste – olympiska medaljen.
Bild: TT

”Förtrolighet med det våta elementet …”

Simskola vid Marholmens badplats i Askimsviken i juni 1960. Göteborg har en stolt simskoletradition. Redan på 1830-talet kunde göteborgarna – både herrar och damer – gå i simskola i Göta älv. Men oavsett vilket sekel det har varit och oavsett hur inramningen har sett bör Göteborgs- Handels- och Sjöfarts-Tidning reportage från simskolan, händelsevis publicerat den 25 augusti 1845, antagligen kunna användas som allmän beskrivning: …. ”prof och öfningar, som alla vittnade om mycken skicklighet, ungdomligt lif, raskhet och förtrolighet med det våta elementet …”
Bild: Erik Liljeroth

Den rörliga sanden.

Tylösand i början av 1950-talet. De gärdsgårdsliknande konstruktionerna är barriärer för att hindra sanden att dra sig inåt land. Vi vet inte exakt vilket år eller dag bilden är tagen. Men klockan (synlig i bakgrunden) tycks vara 13.30.
Bild: Hallands länsmuseer

Här badade barnen


”Barnens badplats” intill Kallbadhuset i Varberg någon gång på 1950-talet. Det gamla varmbadhuset med sin sirliga snickarglädje är ersatt av ett prosaiskt magasin. Bilden är tagen mitt dagen; skuggorna är korta. I förgrunden syns den västsvenska badortsturismens tidlösa och praktiska transportmedel: skrindan, så perfekt för att forsla matkorgar till en badplats och trötta barn därifrån.
Bild: Järnvägsmuseet

Badade kungarna här?

Det går nästan att se värmen dallra i luften på denna gyttriga bild från Getterön utanför Varberg en sommardag i mitten av 1920-talet. Getterön var fortfarande en ö i ordets egentliga bemärkelse – först i mitten av 1930-talet förbands den med fastlandet. Platsen har långa anor som samlingspunkt. Enligt legenden träffades de norska och danska kungarna här för ett rådslag som slutade i osämja. Det är inte troligt att de badade.
Bild: TT

Den svenska bikinin.

Sommaren 1946 utförde USA provsprängningar för kärnvapen på Bikiniatollen, en del av Marshallöarna. Samtidigt introducerades en tvådelad baddräkt som var så minimal att designern Louis Réard först hade tänkt kalla den ”Atomen”. Men ”bikini” slog bättre. Réards bikini var minimalistisk och för sin tid mycket djärv och påminner egentligen inte särskilt mycket om de tämligen textilrika tvådelade baddräkter som Ingrid Johansson från Norrköping och Manja Mattsson från Östersund bär en julidag år 1948 vid Tylösand.

GP Göteborgiana

Nu kan du få alla våra texter och reportage om det gamla Göteborg som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Göteborgiana. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

”Västkusten förr” – ett samarbete mellan museer och medier

”Västkusten förr” är ett stort samarbetsprojekt som berättar Västkustens historia och historier – från Strömstad till Laholm – med hjälp av fotografier från musei- och pressarkiven. Tyngdpunkten ligger på fotografiskt material från perioden 1870-1970.

I ”Västkusten förr” ingår Stampen Media, Bohusläns museum, Göteborgs stadsmuseum, Hallands länsmuseer, Bokförlaget Max Ström och engagerade privatpersoner.

Resultaten från ”Västkusten förr” presenteras fortlöpande i Stampen Medias tidningar. För projektets senare skede planeras bland annat bokutgivning och museiutställningar.

ANNONS