Oförglömliga hotell - historiska bilder från västkusten

Bastkjolar, folkhemsbad, cowboyhattar och Jamaicatoddy ...

ANNONS

Bildprojektet ”Västkusten förr” går vidare. I dag presenteras bilder från klassiska hotell i Bohuslän, Göteborg och Halland.

Bild: Hallands länsmuseer

Gästis före Gästis

Västra Vallgatan i Varberg. Eftersom ingen järnvägsstation är synlig måste bilden vara tagen före 1880. I arkivet anges Valdemar Dahllöf som fotograf. Det kan ifrågasättas. Vänersborgsbröderna Valdemar och Robert Dahllöf var västsvenska fotopionjärer, tidiga med att massproducera fotografier som arrangerades i album och som enligt deras energiska annonsering var ”passande till julpresenter”. På 1870-talet hade de Göteborg som bas. I detta broderliga samarbete var Valdemar ateljéägare och huvudsakligen porträttfotograf medan Robert specialiserade sig på stadsmotiv eller som det stod i annonserna: ”fotografier öfver Göteborg, Marstrand, Uddevalla, Mösseberg, Trollhättan, Dalslands Kanal med flera ställen.”
Det är alltså ingen djärv gissning att det i själva verket var Robert Dahllöf som denna gång hade rest söderut.
Byggnaden med dubbeltrappan är i dag Hotell Gästis. När bilden togs bodde på denna adress en av Varbergs verkliga celebriteter: geologen Otto Torell, en pionjär inom svensk polarforskning. Identiteten på mannen som kämpar med ok och hinkar i bildens mitt förblir obekant.
Bild: Hjörnearkivet

Vindpinat hotell på Skeppsbron

Marstrandsbolagens trotjänare ”Albrektsund” kan antas ha fått några törnar mot Stenpiren denna stormiga dag på 1920-talet. Denna ångare med 290 hästkrafter – byggd på Kockums i Malmö år 1890 – gick vanligen turen Göteborg-Marstrand-Skärhamn-Mollösund-Gullholmen-Fiskebäckskil-Lysekil-Malmön-Gravarne. I bakgrunden syns legendariska Hotell Garni på Skeppsbron. ”Albrektsund” sjönk till slut – men inte förrän den 9 mars 1967.
Bild: C.A. TRÄFF

Lokförarnas sommarnöje

Kaffe på terrassen vid Lokmannahemmets terrass i Särö någon gång på 1930-talet.Till vänster syns trappan till Lokmannahemmets huvudbyggnad – det vill säga den anläggning som på 1910-talet byggdes som semesterhem för järnvägspersonal. Lokmannahemmet var mäkta populärt i ett halvsekel. Som personalrekreationsanläggning bör det ha varit nästan oslagbart i branschen, underbart beläget mellan Särö ljusa skogar, stränder och mondäna tennisbanor. Numera hyser lokförarnas gamla sommarnöje konferenshotellet Säröhus.
Bild: Bohusläns museum

Glada möten i Strömstad

Telefonväxeln på Hotell Laholmen i Strömstad i juli 1956. Den journalistiska kategorin ”badreportage” börjar dyka upp i bildarkiven efter Andra världskriget. Det rörde sig ofta om en harmlös och hurtig blandning av galapetteri, glad textreklam och käcka bikinibilder på sommarlediga revyaktriser. Några exempel från Expressens söndagsreportage från Strömstad den 8 juli ger en god uppfattning om tilltalet:
”Många gamla bekanta ansikten ser man i Strömstad i år igen. På Skagerak kan tamburvaktmästare John Andersson – f d flaggstyrman som snart kan 30-årsjubilera i tamburen – hälsa välkommen åter till konsulerna Harald Hanngren från Gävle och Knut Evers från Borås … ”
--- ”Överste Folke Hellgren – f d kontrollstyrelsen – såg jag på Stadt tillsammans med sin fru, och från Stockholm bilade ryttmästaren Å E Lindström med maka och hund. Konsul Alb. Billner från Göteborg skymtade också på Laholmen, liksom bildirektören Sture Nottorp från samma stad.”
”Apropå spriten, ja – Strömstad hör ju till de platser som på försök får servera drinkar utan mattvång. Men sällan har en spritnyhet passerat så obemärkt som den här.”
Bild: Bohusläns museum

Maskerad i Uddevalla

”Ungdomsmaskerad” – så lyder anteckningen på fotografiet – på Grand Hotell i Uddevalla den 13 mars 1955. Bland kostymerna siktas bland annat en bastkjol, en cowboyhatt och en förvånansvärt kort slips. Bilden är tagen av tidningen Bohusläningens fotograf Arne Andersson.
Bild: Bohusläns museum

Folkörelsehotellet på Gullholmen

Resos semesterhem på Gullholmen cirka 1960. Reso var en folkrörelseägd svensk resebyrå och hotellkedja – grundlagd av bland annat ABF och KF – som skulle sälja billiga så kallade ”folksemestrar”. Gullholmsbaden öppnade 1942, fyra år efter att Semesterlagen införts. Badturismen, som börjat som en angelägenhet för en välbeställd elit, blev därmed tillgänglig för i stort sett hela befolkningen.

”Västkusten förr” – ett samarbete mellan museer och medier

”Västkusten förr” är ett stort samarbetsprojekt som berättar Västkustens historia och historier – från Strömstad till Laholm – med hjälp av fotografier från musei- och pressarkiven. Tyngdpunkten ligger på fotografiskt material från perioden 1870-1970.

I ”Västkusten förr” ingår Stampen Media, Bohusläns museum, Göteborgs stadsmuseum, Hallands länsmuseer, Bokförlaget Max Ström och engagerade privatpersoner.

Resultaten från ”Västkusten förr” presenteras fortlöpande i Stampen Medias tidningar. För projektets senare skede planeras bland annat bokutgivning och museiutställningar.

GP Göteborgiana

Nu kan du få alla våra texter och reportage om det gamla Göteborg som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Göteborgiana. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS