Gellert Tamas om SD: ”Samma som 1994”

Gellert Tamas har följt Sverigedemokraterna sedan tidigt 1990-tal. I sin senaste bok ”Den avgörande striden” skriver han om partiets utveckling och normalisering.
– Vi bör ta dem på allvar när de säger att de inspireras av Ungern, säger Gellert Tamas.

ANNONS
|

Första gången Gellert Tamas stötte på Sverigedemokraterna var i början av 1990-talet, då partiets medlemmar heilade på manifestationer för Karl XII. Tidigare i år kom hans ”Den avgörande striden”, en genomgång av partiets utveckling och hur det sakta men säkert tagits upp av väljarkåren och andra partier.

Under fredagen intervjuas Gellert Tamas av Ulrika Knutsson i GP:s monter på Bokmässan, och får frågan om han blev förvånad över SD:s valframgångar.

– Både ja och nej. Vi har sett en radikalisering av Moderaterna, KD och Liberalerna och att de vittvättat SD under en längre tid. Men om någon sagt till mig för 30 år sedan att det här partiet skulle vara avgörande i regeringsbildningen hade jag blivit ännu räddare än vad jag var när gömde mig i en gränd för skinheadsen på Karl XII-manifestationen, säger Gellert Tamas.

ANNONS

Kulturpolitiken avgörande

Han tar upp kraven på återvandring som fanns i SD:s partiprogram 1994, året då den nuvarande partiledaren Jimmie Åkesson gick med. Liknande krav, om än mjukare uttryckta, har nu dykt upp igen när partiet har vind i seglen.

– Samma saker som fanns 1994 finns fortfarande kvar, säger Gellert Tamas.

Han påpekar också att man måste ta SD på allvar när de säger att de är inspirerade av Orbán i Ungern och Trump i USA. Det gäller till exempel inom kulturområdet, där många andra partier traditionellt varit överens om de övergripande dragen.

– SD ser kulturpolitiken som helt avgörande. De menar att det viktiga är att forma samtalen och den kulturella diskursen så att den passar sina syften. I Ungern gav man sig på public service, sedan teatrarna, sedan skolan och olika ideella organisationen. Allt detta ser vi nu hos SD, när man vill stänga ned Världskulturmuseet i Göteborg och Klara i Stockholm, säger Gellert Tamas.

LÄS MER:Litteraturrecension: ”Den avgörande striden” av Gellert Tamas och ”Segra eller dö” av David Baas

LÄS MER:Ordens våld följs av fysiskt våld

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS