Artisterna Hooja och DJ Mårdhund har på kort tid rönt enorm framgång med låtar de själva beskriver som ”skogsdisco".
Artisterna Hooja och DJ Mårdhund har på kort tid rönt enorm framgång med låtar de själva beskriver som ”skogsdisco". Bild: Pressbild/Live Nation

Gällivare-duon Hoojas snabba succé blir SVT-dokumentär

Den maskerade Gällivare-duon Hooja skildrar livet i glesbygden och driver gärna med Stockholmare. Med hits som ”Banan, melon, kiwi & citron” har de dominerat Spotifys lista över mest spelade låtar.
Nu gör SVT en dokumentär om artisternas explosiva framgång.

ANNONS
|

Hooja består av artisten Hooja och hans sidekick DJ Mårdhund, som under 2022 gjort något av en braksuccé. Med låtar som ”Jukkasjärvi”, ”Skogsrejv”, ”Livet på en pinne”, ”Donkey Kong” och ”Mer och mer” har de charmat lyssnarna, och kommit att dominera Spotifys lista för de mest virala låtarna i Sverige. Själva kallar de sin musik ”skogsdisco”. Live Nations höll i duons första sommarturné som bland annat innehöll en uppskattad spelning inför 12 000 åskådare på Brännbollsyran i Umeå. På konsertarrangörens hemsida står det att duon har ”ett unikt uttryck” och att de ”med en nypa salt driver med sig själva över catchiga melodier och med texter om livet i norr.”

ANNONS

Från magnapull till Spy bar

Hitlåten ”Banan, melon, kiwi & citron” handlar till exempel om några norrländska snubbar som åker till huvudstaden för att gå på Spy bar och bli fulla. Inte många andra grupper slänger sig heller med uttryck som ”magnapull” (en vanlig startanordning på båtmotorer, gräsklippare, motorsågar och snöskotrar).

Sina första spelningar hade Hooja på hemmaplan i Malmberget och Gällivare, där de eldade upp publiken på plats med frågan ”Kan ni backa med släp?”.

Eftersom de önskar vara anonyma uppträder artisterna Hooja och DJ Mårdhund mest iklädda skotermask och skidglasögon. Hooja har ofta pälsmössa, en orange Helly Hansen-fleece och solbrillor.

Producenten: ”Folk känner igen sig”

Nästa år är en Norrlandsturné inplanerad för gruppen. Snart kommer tv-tittarna också att kunna bekanta sig närmare med duon som består av två vänner som till vardags fram tills nyligen haft helt vanliga kneg i gruvan och inom järnvägen. Nu har de tagit lite tjänstledigt för att satsa på musiken.

Ett team från SVT har följt de båda musikerna som kommer att porträtteras i en dokumentär. Producent är Charlotte Bhatt.

– Jag tror att Hooja blivit så populära för att folk känner igen sig. Det finns glesbygd i hela Sverige. De använder humor och värme och låtarna är enkla och fastnar direkt, säger hon till SVT.

ANNONS

Under 2022 har nio av Hoojas låtar nått de högsta 20 placeringarna på Spotifys lista över de mest virala låtarna. Tre låtar har också legat på topp 50 i över hundra dagar i sträck.

Vad betyder uttrycket ”hooja”?

Hooja är ett norrländskt uttryck som används för att förstärka känslan av en jobbig situation. Exempelvis: ”Hooja vad kallt det är”.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS