Freddie Wadlings konst samlad i bok och visas på utställning

Stora delar av Freddie Wadlings bildkonst förstördes när villan i Långedrag brann ned till grunden – men mycket kunde till slut räddas. Nu samlas ett urval i såväl en tjock bok som i en utställning i Göteborg.
– Det är första gången 40 års av Freddies tecknande samlas, säger vännen Lars Sundestrand.

ANNONS
|

Göteborgsprofilen, sångaren, punkikonen och skräckfantasten Freddie Wadling hade ofta ett skissblock i knäet. Han var en extremt produktiv konstnär och ständigt rastlös i sitt bildskapande.

– Processen var det viktiga för Freddie. Enstaka teckningar kunde han sätta upp på väggen hemma, men han hade inget som helst behov av att visa teckningarna för andra. De lägenheter och hus han bodde i genom åren var alltid fulla med högar av teckningar, minns vännen Lars Sundestrand.

2014 brann paret Wadlings hus i Långedrag ned till grunden. Konst och personliga tillhörigheter blev till aska. En del kunde ändå räddas och efter branden hittades ännu fler teckningar i garaget.

ANNONS

Tecknade i sin Ipad medan han låg på sjukhus

Tillsammans med bland andra Freddies änka Bella Wadling har vännen Lars Sundestrand nu gått igenom alla de teckningar och annan bildkonst som finns kvar. Det har krävts idog sortering och gallring för att få ihop den tjocka boken ”My head is a crowded room” som ges ut på nystartade förlaget Bly.

– Man kan se hur bilderna och stilen förändras genom åren. De första åren var det stökiga bilder där allt skulle få plats och konkurrerade om utrymmet. Med tiden blir teckningarna renare i sitt uttryck, berättar Lars Sundestrand.

– De allra sista åren gjorde Freddie det mesta i sin Ipad. Det krävdes mycket arbete innan vi kunde ta oss in i den, ett tag trodde jag det arbetet var förlorat och det kändes nästan som en andra brand.

Freddie Wadling

Född: I Härlanda 2 augusti 1951.

Död: I Göteborg 2 juni 2016.

Familj: Hustrun Bella Wadling

Karriär: Debuterade som artist 1978 i punkgruppen Liket lever och spelade även i Lädernunnan och Cortex. Bildade 1983 duon Blue for Two tillsammans med Henryk Lipp och var under 1980-talet tongivande på den svenska alternativmusikscenen.

Från 1987 var han återkommande vokalist hos Fläskkvartetten.

Släppte senare flera visalbum och tolkade bland andra Taube och Bellman men också David Bowie och andra.

Freddie Wadlings sista skiva blev "Efter regnet" som kom våren 2016.

Några av bilderna i boken ställs ut på galleriet Artphotocollection på Alfhemsgatan i Göteborg med vernissage lördag den 21 oktober. Man har redan hunnit med boksläppsfest i både Stockholm och på Seriehörnan i Göteborg.

– Det har varit väldigt roligt och jag blev påmind om att alla har sin speciella relation till Freddie. Var han än befann sig var han på något konstigt sätt alltid i centrum av rummet, allt roterade runt Freddie.

ANNONS

– På Seriehörnan var det ju ett speciellt gäng, hälften av alla som samlades där hade väl hängt hemma hos Freddie redan 1977. I Stockholm var stämningen en annan, men också väldigt fin, säger Lars Sundestrand.

Vännen Sundestrand är övertygad om att Freddie Wadling hade uppskattat att bilderna nu får en publik.

– Han hade varit så otroligt stolt, det är jag helt säker på sig. Freddie var ofta nedvärderade mot sig själv men blev alltid uppriktigt glad när han förstod att andra tyckte om det han gjorde.

LÄS MER:Min del av Göteborg: Mats Johnson i Haga

LÄS MER:Fem filmer som format Göteborg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS