Aya Nakamura skriver att hon har ett ansvar att uttala sig inför valet.
Aya Nakamura skriver att hon har ett ansvar att uttala sig inför valet. Bild: Aurelien Morissard

Frankrikes största artist uppmanar fans att inte rösta på ytterhögern

Aya Nakamura, den mest streamade artisten i Frankrike, uppmanar sina följare att inte rösta på Nationell samling i söndagens parlamentsval.

ANNONS
|

På söndagen hålls andra omgången i det franska parlamentsvalet. I valets första omgång, som hölls förra söndagen, skördade ytterhögerpartiet Nationell samling stora framgångar. I ett inlägg på sociala medier uppmanar nu landets största artist Aya Nakamura sina följare att rösta emot partiet, rapporterar CNN.

Nakamura, som flyttade till Frankrike från Mali som barn, skriver att hon är väl lämpad att förstå och känna till rasismen i landet. Och att hon känner ett ansvar att göra sin röst hörd. Hon uppmanar sina följare att rösta emot ”den enda extremen som måste fördömas". I ett annat inlägg tydliggjorde hon sitt uttalande med texten ”fuck Nationell samling”.

ANNONS

Drabbad av rasistisk hatstorm

Tidigare i år spekulerades det om att Aya Nakamura hade fått frågan av president Emmanuel Macron att framföra en tolkning av Édith Paifs ”Je ne regrette rien” under OS-invigningen senare i sommar.

Ryktena skapade starka reaktioner och Nakamura drabbades av en rasistisk hatstorm. Marion Maréchal, Marine Le Pens systerdotter och tidigare företrädare för Nationell samling, sa att Aya Makamura inte representerar fransk kultur och elegans.

Även fotbollsstjärnan Kylian Mbappé har uttalat sig om det politiska läget i landet.

– Vi ser att extremismen knackar på dörren till makten, men vi har makten att forma vårt lands framtid, sa han på en presskonferens under fotbolls-EM i juni.

LÄS MER:Mbappé ryter ifrån igen: "Katastrof"

LÄS MER:Franska valet: 30 000 extrainkallade poliser

LÄS MER:Huggsexa i ytterhögern – vem tar vem?

ANNONS