Den segertippade nederländaren Joost Klein misstänktes för olaga hot efter en händelse under Eurovisionveckan i maj. Nu läggs förundersökningen ner.
Den segertippade nederländaren Joost Klein misstänktes för olaga hot efter en händelse under Eurovisionveckan i maj. Nu läggs förundersökningen ner. Bild: Anders Ylander

Förundersökningen mot Joost Klein läggs ner

Förundersökningen mot den nederländske Eurovision-artisten Joost Klein läggs ner, meddelar Åklagarmyndigheten på måndagen. Artisten diskvalificerades från Eurovision song contest i Malmö efter att ha gjort ett utfall mot en anställd i produktionen och fick inte tävla i finalen.

ANNONS
|

Det var efter den sista semifinalen under Eurovisionveckan som den segertippade nederländaren Joost Klein gjorde någon typ av rörelse mot en kvinnlig fotograf. En anmälan upprättades och Klein diskades under högljudda protester från den nederländska schlagerdelegationen.

På måndagen meddelade åklagarmyndigheten att förundersökningen, som alltså pågått sedan händelsen i maj, läggs ner.

– Vi har hört ett tiotal vittnen, några i Sverige och några i Nederländerna. Vissa av dem har varit på plats när händelsen ägde rum, andra har hörts mer allmänt om situationen, säger åklagaren Fredrik Jönsson.

Det man kommit fram till under utredningen är att Klein förvisso har gjort en rörelse med armen och slagit till kvinnans kamera. Däremot har man inte kunnat belägga att avsikten varit någon annan än att just avbryta filmandet.

ANNONS

– Det är tydligt att han gjort rörelsen och träffat kameran. Hon har uppfattat det som en hotfull situation, men jag kan inte styrka att han gjort det i syfte att skrämma målsäganden, säger Fredrik Jönsson.

Hotat att hoppa av Eurovision

Joost Klein hävdade själv att han försökte få kvinnan att sluta filma, eftersom att han ska ha önskat att bli lämnad i fred efter framförandet av sitt tävlingsbidrag ”Europapa”.

Kleins försvarsadvokat Jan-Åke Fält hade tidigare i sommar begärt att ytterligare förhör skulle hållas i Nederländerna.

– Fler vittnen har hörts nu i sommar. Det var fyra eller fem personer som var på plats under Eurovision. De har berättat hur de har uppfattat händelsen. Min klient är lättad över det här beskedet, säger Fält till TT.

Nederländernas public service-kanal Avrotros var mycket kritiska till EBU:s beslut att diskvalificera Klein och har övervägt att inte ställa upp i nästa års Eurovision song contest.

Under måndagskvällen kommenterade Klein beskedet om förundersökningen.

”De senaste månaderna har varit fruktansvärda. Även om jag älskar att uppträda var som helst i världen kändes något inte rätt. Varför var vi tvungna att vänta så länge på ett svar? Varje dag kände jag mig osäker, trots att jag visste sanningen.” skriver han på Instagram.

ANNONS

Han har, i skrivande stund, orden ”Eurovision 2025” som beskrivning på sitt Instagramkonto.

LÄS MER:Nederländerna efter Joost Klein – ställer kanske inte upp igen

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS