Filmfestivalen firar med gratis invigningsfest

Efter år av pandemi och byggkaos är Göteborgs filmfestival nu tillbaka vid Järntorget. Röda mattan rullas ut framför biografen Draken, och efter öppningsfilmen fortsätter firandet med gratis invigningsfest på hotellet strax intill.

ANNONS

Medan vintersolen penslar sitt skarpa ljus över ett isigt Järntorget förbereds med full kraft Göteborgs 47:e filmfestival. Tisdag 9 januari släpps programmet, och redan nu har en rad detaljer läckt ut.

Nytt är att invigningsfesten i år hålls på hotell Draken, som numera sitter ihop med nyrenoverade biografen Draken där festivalens invigningsceremoni äger rum och där kulturministern väntas hålla tal. Därefter fortsätter filmfesten på hotellet intill, där det är först till kvarn som gäller.

– Invigningsfesten kommer att vara överallt i hela hotellet, med fri entré, för att fira att vi flyttar ”hem till Järntorget”, säger filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg.

ANNONS

– Det kommer att bli superkul och fullt ös hela kvällen. Så det är som en present till hela publiken: vi vill välkomna dem till det som är vårt nya hem.

Fri entré och först till kvarn, hur styr ni upp det?

– Det blir nog full fart tror jag, svarar Jonas Holmberg med ett skratt.

Alla ska kunna mingla med alla, och det kommer inte att finnas någon särskild avdelning för VIP, enligt uppgifter till GP.

Tänkvärd zombiehistoria blir årets öppningsfilm

Årets öppningsfilm blir ”Hanteringen av odöda” efter skräckmästaren John Ajvide Lindqvists andra roman, som kom 2005, och novellsamlingen ”Pappersväggar” (2006) där läsaren får veta mer. För zombiedramats regi svarar norska Thea Hvistendahl och i huvudrollerna syns Renate Reinsve och Anders Danielsen Lie (kända från den romantiska komedin ”Världens värsta människa”.)

AI står i fokus på festivalen som bland annat kommer att visa en AI-genererad version av Ingmar Bergmans klassiker ”Persona”. I filmen, som fått namnet ”Another persona”, är Liv Ullmann utbytt mot Alma Pöysti som gör en ny rolltolkning av den stumma skådespelerskan Elisabet Vogler.

Ewan McGregor prisas för sin strålande karriär

Årets hederspris, Honorary dragon award, går till skotskfödde Ewan McGregor som 1996 slog igenom stort i rollen som heroinberoende Renton i Danny Boyles drama ”Trainspotting”. Sedan dess har han charmat publik och kritiker i över tre decennier och personifierat allt från jediriddaren Obi-wan Kenobi i Star wars till förälskad poet i 1890-talets Paris i Baz Luhrmanns ”Moulin Rouge”. Härnäst är han aktuell i Niclas Larssons komedi ”Mother, couch” där han spelar mot Ellen Burstyn, Taylor Russell, Rhys Ifans med flera. Långfilmsdebuten är en tolkning av Jerker Virdborgs roman ”Mamma i soffa” från 2020.

ANNONS

Två storfilmer att håll koll på är melodrammästaren Todd Haynes ”May December” med Natalie Portman och Julianne Moore samt österrikiska Jessica Hausners ätstörningsthriller ”Club zero” med Mia Wasikowska som sekteristisk lärarinna och Sidse Babett Knudsen som rektor på en skola där eleverna börjar tävla om vem som kan äta minst.

Dessutom gör Gabriela Pichler (”Äta sova dö”, ”Amatörer”) comeback med SVT-serien ”Painkiller” med fokus på en kärleksfull men komplicerad mor-dotter-relation.

Göteborgs filmfestival invigs fredagen den 26:e januari och avslutas söndagen den 4:e februari.

LÄS MER:Filmfestivalen avslöjar första filmerna

LÄS MER:Här blir Bergmans klassiker ett verk av en AI

LÄS MER:Tio filmer att se fram emot i vår

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS