Milos Forman har gått bort, 86 år gammal Maria Domellöf minns en filmskapare med skärpa och intensitet.
Milos Forman har gått bort, 86 år gammal Maria Domellöf minns en filmskapare med skärpa och intensitet. Bild: Johanna Wallin/GP

Milos Forman stod alltid på rebellernas sida

Milos Forman blev 86 år. Maria Domellöf skriver om en stor regissör som aldrig slutade kritisera censur och maktfullkomlighet.

ANNONS
|

Milos Forman är död. Filmskaparen, som föddes som Jan Tomás Forman i Cáslav i Tjeckien (dåvarande Tjeckosolvakien) 1932, är en av de konstnärer som helhjärtat hela livet stod på rebellernas och regimkritikernas sida. Oavsett om rebellen nu hette Mozart, i kamp mot den bittre och åsidosatte kompositören Salieri, Claude Bukowski i Hair eller R P McMurphy i Gökboet.

LÄS MER:Regissören Milos Forman är död

Formans eget öde gjorde dessutom att han med extra skärpa och intensitet kunde skildra diktaturens fasor, i en av de mest fulländade filmer jag någonsin sett: Gökboet (1975), som jag ständigt återkommer till i tanken och hittar nya detaljer att fundera över.

ANNONS

Här låter han sin huvudperson, den fritänkande brottslingen McMurphy (spelad av Jack Nicholson som belönades med en Oscar för sin insats) försöka muntra upp och vidga vyerna för sina medpatienter på psykavdelningen dit han skickats.

Frihetstörstande och anarkistisk hamnar McMurphy genast på kollisionskurs med avdelningens rigida kommendant: syster Ratched. Med sin nitiska, passivt aggressiva, stil förtrycker hon systematiskt var och en av sina patienter och tvingar dem till lydnad. Hon är censuren och maktövertagandet i ett. Hon är diktatorn.

Gökboet rymmer ett enastående försvarstal för den fria tanken och var och ens medborgerliga rätt att kritiskt få ifrågasätta den rådande ordningen utan att behöva betala med sitt liv, sin mentala hälsa eller sin frihet.

Trots att det är över fyrtio år sedan filmen hade premiär känns den fortsatt brinnande aktuell med det hårdnande politiska läget i Europa i åtanke.

Milós Forman blev tidigt föräldralös sedan hans föräldrar dödats i koncentrationsläger. Gång på gång kritiserar han i sina filmer censur och maktfullkomlighet, ställer disciplin mot gränslöshet och dogmer mot nytänkande. I Hair är det hippien Claude som av misstag kallas ut i krig och får rätta in sig i militärledet. I Larry Flynt – skandalernas man blir den kontroversielle porrkungen Flynt något otippat också talesman för det fria ordet. I filmen lät regissören punksångerskan Courtney Love spela en av huvudrollerna, och resultatet blev fantastiskt.

ANNONS

Milos Forman var en del av den nya tjeckiska filmvågen och utvecklade från spelfilmsdebuten Det svarta fåret och framåt en helt egen komedistil. I Man on the moon lät han Jim Carey spela den kontroversielle komikern Andy Kaufman som väckte känslor med sin märkliga humor med potential att osäkra ett helt rum.

Forman upplevde under sin livstid ett kommunistiskt maktövertagande av hemlandet 1948 och filmcensur på 1950-talet. 1968, efter den Sovjetiska invasionen av det forna Tjeckoslovakien, emigrerade han till USA.

Nu är han 86-åringen som klev ut genom fönstret och försvann, likt sin väldige rollfigur Chief i Gökboet. Vi andra gökungar blir kvar med hans odödliga filmer.

ANNONS