Dicksonska palatset nominerat till Sveriges bästa husfasad

Det anrika Dicksonska palatset vid Heden genomgår en omfattande renovering och öppnas upp för göteborgarna med restaurang-, fest- och eventverksamhet nästa år. Nu har Göteborgspalatset, liksom Lisebergs nya hotell, gått till final i tävlingen ”Årets fasad”.

ANNONS
|

I tävlingen ”Årets fasad” prisar byggbranschen sedan nio år tillbaka det de anser vara Sveriges bästa husfasad. Med priset vill Mur & Putsföretagen, branschföreningen för murat och putsat byggande, uppmärksamma byggande som bidrar till ”vackra, intressanta, spännande och hållbara hus”.

Det göteborgska Dicksonska palatset är ett av tre projekt som nominerats i kategorin ”renovering/restaurering”. Palatset i korsningen Södra vägen och Nya allén har renoverats och restaurerats sedan 2022.

– Nu skiner palatset igen och jag tror att resultatet skulle göra familjen Dickson stolta. Vi är väldigt glada att det fina arbetet uppmärksammas, säger Ulf Bengtsson, projektledare på Higab i ett pressmeddelande.

ANNONS

Stureplansgruppen öppnar schackklubb i källaren

Dicksonska palatset byggdes i nyrenässansstil åt köpmannen Oscar Dickson och stod färdigt 1862. 1923 såldes det till Margaretaskolan som kombinerade hushållsutbildning för flickor med festvåningar och restaurang och 1968 såldes det till Göteborgs stad. Sedan dess har 1800-talsvillan bland annat hyrts ut som kontor och till ett galleri, men den har också stått tom stora delar av året. Palatset är byggnadsminnesmärkt sedan 1973.

Renoveringen som sker nu består bland annat i att orangeriet vid entrén glasas in för att återskapa hur det såg ut ursprungligen, att de gamla skorstenarna byggs upp igen och att den putsade fasaden återfår sin glans. Hösten 2024 öppnar palatset upp för göteborgarna med restaurang, eventverksamhet och kontor. Stockholmskoncernen Stureplansgruppen ska stå för restauranger och barer. Bland annat blir det en kombinerad vinbar och schackklubb på källarvåningen.

Även Lisebergs nya hotell Grand Curiosa är nominerat till priset ”Årets fasad”, men i kategorin ”nyproduktion”. Om någon av Göteborgskandidaterna lyckas ta hem förstaplatserna tillkännages den 9 november.

LÄS MER:130 år gamla brev hittade på vinden i Dicksonska palatset

LÄS MER:Stureplansgruppen tar över Dicksonska palatset

LÄS MER:Historierna om tolv av Göteborgs äldsta hus

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS