”Den store Gatsby” till Göteborgs stadsteater

Den första premiären i nya konstnärliga ledaren Linda Zachrissons repertoar blir ”Den store Gatsby”. Det är första gången F. Scott Fitzgeralds klassiska roman sätts upp på en svensk teaterscen. Premiären blir den 14 september 2024.

ANNONS
|

”Den store Gatsby” skildrar 1920-talets dekadenta överklass på den amerikanska östkusten och ses som en av seklets stora romaner.

Kärleksdramats huvudpersoner Jay Gatsby och Daisy Buchanan kommer att spelas av Hannes Fohlin, känd från bland annat ”Vår tid är nu” och ”Tunna blå linjen”, respektive Victoria Dyrstad från Stadsteaterns fasta ensemble. Hon har tidigare spelat i bland annat ”Vildanden” och ”Mary Shelleys värld”.

För regin står den ungerska teater- och filmregissören Janos Szasz, baserad i Washington DC då han inte längre kan arbeta fritt i Ungern. Flera års förföljelser av myndigheter kulminerade 2021 med en polisräd i Szasz hem i Budapest. På scen har han bland annat satt upp "Natthärbärget” på Dramaten och ”Angels in America” på Arena Stage i Washington DC. Szasz har även regisserat de ungerska Oscarsbidragen ”Woyzeck”, ”The Witman boys” och ”The notebook” (efter Ágota Kristófs roman ”Den stora skrivboken”).

ANNONS

Camilla Thulin gör kostymen

Gatsby är första premiären ut i nya konstnärliga ledaren Linda Zachrisons repertoar.

– Fitzgeralds mästerverk är magnetiskt. En gripande och träffande reflektion över den ihålighet som döljs under ytan av tjugotalets överflöd och moraliska förfall. Och tyvärr verkar den lika aktuell nu som för hundra år sedan. Att låta en så orädd, existentiell och starkt visuell regissör som Janos Szasz tillsammans med sitt team och den här fantastiska ensemblen få gestalta Gatsby för vår tid ska bli så spännande, säger Zachrison i ett pressmeddelande.

För kostym står designern Camilla Thulin, som gjort scenkläder för såväl Göteborgsoperan som Dramaten, liksom scenkläder till Army of Lovers och Malena Ernman.

Premiären är den 14 september och biljetterna släpps under våren.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS