David Eberhard om kritikstormen efter ”Sverige möts”

I onsdagens avsnitt av SVT:s debattprogram ”Sverige möts” var psykiatern David Eberhard inbjuden för att prata om mansrollen. Eberhard hävdade då att dagens läromedel ignorerar Becquerel, som upptäckte radioaktivitet, till förmån för en ”kvinnlig labbassistent”. Det fick Twitter att fråga sig om Eberhard förminskade den dubbla Nobelpristagaren Marie Curie.

ANNONS
|

Klippet på David Eberhards från onsdagens ”Sverige möts” har vevats ett antal varv i Twitters åsiktskvarn. Ämnet är mansrollen, och varför en undersökning visar att unga män i Sverige ser utökade rättigheter för kvinnor som ett hot.

När psykiatern David Eberhard, som har jämförts med Jordan B. Peterson, får frågan om vad detta beror på, tar han ett av sina barns läroböcker som exempel:

”De byter ut Becquerel i kemiböckerna, trots att han upptäckte radioaktivitet, mot en kvinnlig labbassistent från 1800-talet för att historierevisionistiskt få det till att män har tagit för mycket plats och nu ska vi rätta till det i efterhand. Det här har de unga männen varit med om, att de målas upp som ett stort problem.”

ANNONS

Uttalandet fick flera tittare, och senare Twittrare, att höja på ögonbrynen. Det tolkades nämligen som att Eberhard syftade på Nobelpristagaren Marie Curie.

”En fultolkning”

Det var mycket riktigt Henri Becquerel som, av en slump, upptäckte radioaktivitet 1896. Curie forskade vidare på den radioaktiva strålningen och upptäckte tillsammans med sin man, Pierre Curie, grundämnena polonium och radium, för vilket de tilldelades Nobelpriset i fysik 1903 tillsammans med Becquerel.

En twittrare skrev efter programmet:

”Jag kan verkligen inte komma över att David Eberhard kallade Marie Curie ’nån labbassistent’ som ska ha skrivits in i historieböckerna pga wokekultur som är kränkande för män.”

Men det hela är en fultolkning, menar Eberhard, och understryker att han inte pratade om Marie Curie.

– Det handlar om ett personporträtt i min sons kemibok, där de beskriver arbetet för en kvinnlig labbassistent under 1800-talet. Det behöver man inte ha några synpunkter på, det förekommer i alla läromedel. Men det är lite anmärkningsvärt att man i en bok som beskriver radioaktivitetens historia inte nämner den som upptäckte radioaktivitet, utan i stället använder utrymmet för att berätta om en helt okänd person.

Den aktuella avsnittet av ”Sverige möts” sändes den 14 november. Övriga medverkande i panelen var bland andra jämställdhetsminister Paulina Brandberg, forskaren och debattören Anna-Karin Wyndhamn, och Elin Sundin, grundare av Maktbyrån.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Färre kvinnor i näringslivstoppen beror på att de inte vill vara där

LÄS MER:Eberhard är okunnig om forskningen om diskrimineringen av kvinnor

LÄS MER:Aktivist försökte limma fast sig – mitt i SVT:s direktsändning

LÄS MER:SVT:s debattprogram kräver rejäl skämskudde

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS